«Παγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη δημοσκόπηση (κάρτες)

48

«Πάγωσαν» στην κυριολεξία στην Κουμουνδούρου από τα στοιχεία της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης της Opinion Poll, καθώς εκτός από το άνοιγμα της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά πλέον το 18%, φαίνεται ξεκάθαρα από την ανάλυση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αλώνει» στην κυριολεξία και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μεγάλη απήχηση έχουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με 74,1%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων με 88,49% και οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την ανακατάληψη των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων από το 83,82%.

Είναι σημαντικό ότι αυτές για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες συναντούν μεγάλη απήχηση και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48,73%, 75,13% και 70% αντίστοιχα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 53,27% δηλώνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, ενώ πιο απαισιόδοξο δηλώνει μόλις το 24,48%, το 55,14% είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση έναντι ενός 41,55%, ενώ ένα μεγάλο ποσοοστό, το 61,5% είναι ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έναντι ενός 34,52%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίζει υψηλή δημοφιλία, της τάξης του 61,3%. Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις απόψεις για το πρόσωπό του.

Η έρευνα καταγράφει και την αποδοχή των υπουργών. Πρώτος με διαφορά είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης και καθαρά δεύτερος, μακριά από τον τρίτο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως και Κωστής Χατζηδάκης.

Ταυτόχρονα, το 73,31% θεωρεί ότι φέτος υπήρχε μια μεγαλύτερη ετοιμότητα και καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ το 58,5% κρίνει ότι η άρση των capital controls οφείλεται και στην κατάσταση που υπήρχε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο τέως πρωθυπουργός όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνονται ακόμα «μουδιασμένα» και «αμήχανα» καθώς η νέα κυβέρνηση έδωσε με το «καλημέρα» τα πρώτα δείγματα γραφής με μία σειρά νομοσχεδίων αλλά και θετικών μέτρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι «πιάστηκε» στον ύπνο, ίσως… ζαλισμένος και από τις απανωτές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές και εσχάτως τις εθνικές). Τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτικής γραφής ήταν απογοητευτικά.

Δεν ήταν τυχαίο ότι οι πρώτες «γκρίνιες» για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές εκφράστηκαν έστω και παρασκηνιακά στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται ακόμη για τον μετασχηματισμό του κόμματος για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και «γκρίνιες», το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού προετοιμάζεται για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκτιμάται πως ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει στις 14 και 15 Σεπτέμβρη όπου θα βρεθεί στη ΔΕΘ να ξεκινήσει μία πιο επιθετική αντιπολίτευση και θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» στις αδυναμίες που θεωρεί ο ίδιος ότι έχει η παρούσα κυβέρνηση αλλά και να αποδομήσει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «παίξει» με το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι παραπέμπει το θέμα για το 2021.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπερασπιστεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για πολλοστή φορά ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζεται όσο ενωμένος θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Οι διαφωνίες – οι οποίες αρκετές φορές εκφράζονται παρασκηνιακά ή μέσω δημοσιευμάτων – δείχνουν πως ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να συνδυάσει η Κουμουνδούρου τη χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα.

Από τη μια υπάρχει όλη η διάχυτη επιθυμία ενός μέρους του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε ένα χαρακτήρα «αντισυστημικής» δύναμης, ήτοι σε μια εκδοχή «ριζοσπαστικής αριστεράς» που θα διεκδικεί μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε αυτή τη βάση θα επιδιώκει να εκπροσωπήσει και κινήματα που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, υπάρχει η θέση της ηγεσίας, αλλά και μεγάλου μέρους και στελεχών και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης και όχι αντισυστημικής ρήξης και άρα ως προς το λόγο, τις αιχμές και την οργανωτική μορφή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο ρόλο.