«Παγώνει» η Eισφοράς Aλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

209
«Παγώνει» η Eισφοράς Aλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο για «πάγωμα» της Εισφοράς Αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αν τρέξει η οικονομία, αφήνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντική ήταν η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για πιθανή επιστροφή αναδρομικών.

Πηγές ανέφεραν πως η Κυβέρνηση θα την εξετάσει όταν δημοσιευθεί και θα πράξει ανάλογα.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για 500.000 συνταξιούχους.

Με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μόνο για φέτος έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με τους κρατικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά αυτό τον βαρύ φόρο.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου.

Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων.

Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση (για το 2021 με εξαιρετικά πιθανή την παράταση της αναστολής καταβολής της και για το 2022) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.