Πάιατ: «Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της Αθήνας»

325
Πάιατ: «Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της Αθήνας»

Στη στήριξη των ΗΠΑ για την προώθηση των ενεργειακών πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης και την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο ενεργειακού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο Athens Energy Dialogues.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ανέδειξε τον ρόλο της ως σημαντικής περιφερειακής δύναμης σε μια συγκυρία όπου το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων επιστρέφει στην περιοχή.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε τις πρωτοβουλίες της Αθήνας για την προώθηση ενεργειακών πρότζεκτ διμερούς ενδιαφέροντος ενώ επανέλαβε την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

«Στο παρελθόν μόνο ελάχιστοι policymakers γνώριζαν τα ενεργειακά πρότζεκτ της περιοχής», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης για να συμπληρώσει ότι η πρωθυπουργική παρουσία ενίσχυσε και προς αυτή την κατεύθυνση τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά πρότζεκτ που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγωγό ΤΑΡ, με την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος, αλλά και για τις υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε ακόμη ειδική μνεία στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη ενώ τόνισε πως, για πρώτη φορά, οι εισαγωγές LNG ξεπέρασαν τις αντίστοιχες εισαγωγές από αγωγούς αερίου για την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε και ο αγωγός East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και, μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι ο αγωγός θα ενισχύσει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο και, υπό αυτό το πρίσμα, θα αποτελέσει σημαντική πρωτοβουλία για την ενεργειακή ασφάλεια και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, η οποία εκτός από τον αγωγό TurkStream, η δεύτερη διακλάδωση του οποίου αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας, και τον NordStream II.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα σημείωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και γνωστοποίησε ότι, σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει νέος κύκλος διαλόγου παρουσία των ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε παράλληλα και στις διαδοχικές επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.

Τέλος, ερωτηθείς για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε περιφερειακό οργανισμό, σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να έχουν ενεργή παρουσία στο Φόρουμ με τον ρόλο του παρατηρητή ή όπως αλλιώς κριθεί σκόπιμο από τα μέλη του.