Παναγιωτόπουλος: «Σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε ακόμη ένα μάθημα στην Τουρκία»

530
Παναγιωτόπουλος: Σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε ακόμη ένα μάθημα στην Τουρκία

Την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της , εξήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εντυπωσίασε τα μέλη της επιτροπής της Βουλής αναφέροντας ένας πρόσφατο παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας για την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

«Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Σχετικά με την αναβάθμιση των Mirage είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: Άλλωστε, χθες, “σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, είπε ότι τα 530 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, “για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα”. Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Όσο για την αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή “Viper” (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027.

Ακόμα, επισήμανε ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, τής δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, πέμπτης γενιάς.