Φουλάρει η επιχείρηση «Ελευθερία»: Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σήμερα

104
Φουλάρει η επιχείρηση «Ελευθερία»: Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί σήμερα

Περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ.

«Σήμερα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί», είπε ο γενικός γραμματέας συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ακόμα, ο Θανάσης Κοντογεώργης πρόσθεσε ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπού περίπου 500 χιλιάδες συμπολίτες μας εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της πλατφόρμας και προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους.

Επίσης, σημείωσε ότι ένα εκατομμύριο πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις. Ο Θανάσης Κοντογεώργης εκτίμησε ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δούμε τι ραντεβού θα κλειστούν τις επόμενες ήμερες για να πάρουμε αποφάσεις για την επόμενη ηλικιακή κατηγορία και αυτό θα γίνει προς το τέλος του μηνά», ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος.

Από σήμερα θα γίνεται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφέρει ότι εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.