Παντού και πάντα πρέπει να κυβερνά ο νόμος, κύριε Τσίπρα

175

Την περασμένη εβδομάδα, άλλη μια άθλια ενέργεια βανδαλισμού, ενός αγάλματος, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς εξαφανίστηκε μέσα στον ειδησεογραφικό κουρνιαχτό, των τελευταίων εβδομάδων, που έχουν σχέση με την βδελυρή υπόθεση Λιγνάδη από την μία και από την άλλη την απεργία πείνας του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Του Γιάννη Μιχαήλ

Ο βανδαλισμός, δεν έγινε σε οποιοδήποτε άγαλμα, αλλά σε μια προτομή που βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς τιμήν, του πάνσοφου του αρχαίου κόσμου Αριστοτέλη, ο οποίος γεννήθηκε το 384 π.χ. στα Στάγειρα Χαλκιδικής και πέθανε το 322 π.χ στην Χαλκίδα. Τα έργα του Αριστοτέλη, αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική και συνιστούν το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα στην Δυτική φιλοσοφία.

Ο βανδαλισμός έγινε από φοιτητές που αντιδρούν στον νόμο για τα ΑΕΙ, όμως, δεν άκουσα από καμία πλευρά, μια φωνή αποδοκιμασίας, γι’ αυτό το ανοσιούργημα, καθώς έντυσαν τον μέγιστο φιλόσοφο με στολή αστυνομικού.

Άκρα του τάφου σιωπή, γιατί πολλοί που διακατέχονται από επιλεκτική ευαισθησία, διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις ενός κατά συρροήν εκτελεστή, για τον οποίο, μάλιστα, προετοιμάζονται μελλοντικά να εκχωρήσουν το όνομά του στην Πλατεία Συντάγματος. Να το ξεκαθαρίσουμε απευθυνόμενοι, προς όλους τους υποκριτές Γραμματείς και Φαρισαίους. Δεν είμαστε αντίθετοι για την σωτηρία ενός ανθρώπου, οτιδήποτε και εάν έχει διαπράξει στην ζωή του. Όμως, ο καθένας από εμάς, πρέπει να προστατεύει ο ίδιος την ύπαρξή του, αναλαμβάνοντας, μάλιστα τις ευθύνες των πράξεών του.

Όπως, μέχρι σήμερα, δεν το έχει πράξει, ο έγκλειστος στις φυλακές για την δολοφονία 11 ανθρώπων, εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών, ληστείες τραπεζών και διάφορες άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Ως εκ τούτου, η αναφορά στα "ανθρώπινα δικαιώματα" και στο νομικό θέσφατο "περί κράτους δικαίου", θα πρέπει να αφορά όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και εκείνους που δεν σεβάστηκαν τους συνανθρώπους τους, για το δικαίωμα στη ζωή.

Και παρά το γεγονός ότι όχι μόνον δεν έδειξαν τον παραμικρό σεβασμό, αλλά επί πλέον περιφρόνησαν ακόμη και την μνήμη των νεκρών (αφού δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τις δολοφονίες) και τον άφατο πόνο των οικείων τους, των παιδιών τους, των συγγενών και φίλων, οι οποίοι στερήθηκαν τα στηρίγματά τους.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο, η συμπεριφορά του θύτη σήμερα, να ξύνει πληγές και να φέρνει μνήμες που προκαλούν ταραχή και ανατριχίλα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, Αλέξη Τσίπρα, είναι ασέβεια να μιλάτε τόσον εσείς, όσον και αυτοί που σας ακολουθούν και συγχρωτίζονται μαζί σας ανενδοίαστα για "κράτος δικαίου". Η δικαιοσύνη, αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς, ηθικούς και ανεξάρτητους δικαστές και είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι και στην συγκεκριμένη περίπτωση του ισοβίτη. Γιατί, όπως έλεγε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, "θα πρέπει να κυβερνά ο νόμος". Προφανώς, γι’ αυτή τη ρήση, μια μερίδα ανιστόρητων μειρακίων βανδάλισαν το άγαλμα του, με την ηχηρή ανοχή των καθοδηγητών τους.