Σοβαρή κυβερνητική κρίση - Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς

46
Η μεγάλη σημασία ενός «αν»

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς χθες το βράδυ ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο και σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του, με τη δικαιολογία που προβάλλεται να είναι η έλλειψη στήριξής του από τον πρωθυπουργό. 

Ο Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδει την επίθεση του Πάνου Καμμένου στο πρόσωπό του, στο αίτημα που κατέθεσε για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη Βουλή.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου οι οποίες φαίνεται πως επιτάχυναν τις αποφάσεις για τον κ. Κοτζιά.

Το Μαξίμου μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς τον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο».

Το συγκεκριμένο σχόλιο του Δημήτρη Τζανακόπουλου «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είναι σφόδρα ενοχλημένος με τη στάση Καμμένου ο οποίους ενήργησε στην Αμερική ως άλλος ΥΠΕΞ και φέρεται να έχει διαρρεύσει ότι σκέφτεται ακόμη και το σενάριο της παραίτησης.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρή κυβερνητική κρίση καθώς ο κ. Κοτζιάς ήταν ο βασικός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία είναι κυβερνητική θέση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τις τελευταίες ημέρες να καλύπτει τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι εναντίον της.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και στον τομέα αυτόν καθώς από τα Σκόπια τα νέα δεν είναι καλά για τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος πιθανότατα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.