Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης (επιστολή)  

311
Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης   

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κράνης απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Δημήτρης Κράνης είναι ένα από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Κυβέρνησης.

Υπήρξε δικαστικός λειτουργός συνταξιοδοτηθείς με το βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, αναφέρει:

“Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Κράνης, με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντά του.

Οι λόγοι της παραίτησης, όπως αναλύονται στην επιστολή και όπως από καιρό είχε γνωστοποιήσει στον Πρωθυπουργό, είναι προσωπικοί και συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις.

Ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της Κυβέρνησης. Τις αρμοδιότητες του κ. Κράνη θα ασκεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας”.

Η επιστολή παραίτησης του Κράνη 

Στην επιστολή παραίτησής του ο Δημήτρης Κράνης αναφέρει:

"Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία με τιμήσατε, συμπεριλαμβάνοντάς με στην Κυβέρνησή Σας και Σας ευχαριστώ θερμώς. Πρόκειται για θέση υψηλής πολιτικής ευθύνης, την οποία αποδέχθηκα ευελπιστώντας ότι η προηγούμενη δικαστική ιδιότητά μου και πάντως χωρίς δικαιοδοτικό έργο κατά την τελευταία τριετία της απόσπασής μου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γεγονός που συνέβαλε στο να αποδεχθώ τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνησή Σας, αποτελεί ικανό εφόδιο για την αντιμετώπιση θεμάτων της Δικαιοσύνης, από την οπτική όμως γωνία και του δικαστή και όχι κατ' ανάγκην μόνον του πολιτικού.

Η διαφορετικότητα αυτή εκτιμώ ότι υπήρξε γόνιμη στην επιδίωξη εφικτών στόχων στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία υπήρξε γενικώς άψογη και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Έτσι κατά το διαρρεύσαν διάστημα από τον Ιούλιο 2019 έως και σήμερα θεωρώ ότι παρήχθη σημαντικό έργο, με άξονα τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και κύρια σημεία αναφοράς τον ΠΚ και τον ΚΠΔ, τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα και τη διαμεσολάβηση, τη δικονομία του ΕΣ, ενώ επίκειται η προώθηση και των Κωδίκων Δικαστικών Υπαλλήλων και Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Στο μέτρο που ζητήθηκε η συμβολή του γραφείου μου στην παραγωγή του νομοθετικού έργου, η ανταπόκριση όλων των συνεργατών μου και εμού προσωπικά υπήρξε άμεση και θεωρώ σημαντική. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικότερα στη νομοθετική πρωτοβουλία του γραφείου μου για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας επιλογής υποψηφίων δικαστών για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία, όμως, παρά την αναγκαιότητά της, εκκρεμεί.

Ωστόσο ανειλημμένες από μακρού χρόνου και πάντως πριν από την έξοδό μου από το δικαστικό σώμα επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις μου, τις οποίες αδυνατώ να αθετήσω, όπως προπάντων η συμμετοχή μου σε συλλογικό έργο ερμηνείας του ΚΠολΔ ή σε ανάλογες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών κανονισμών, με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφού η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες.

Παρακαλώ να δεχθείτε, για τους λόγους αυτούς, την παραίτησή μου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου προς όφελος της πατρίδας μας.

Αθήνα 31 Ιουλίου 2020

Με τη δέουσα τιμή

Δημήτριος Κράνης - Υφυπουργός Δικαιοσύνης".