Παραλήρημα Τσακαλώτου κατά ΝΔ: Σπεκουλάρετε με τις τράπεζες, η Δεξιά έλεγε πάντα «να πάει στο διάβολο η χώρα»

114

Φανερά εκνευρισμένος και έχοντας χάσει κάθε έλεγχο, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μιλώντας μεταξύ άλλων για την Δεξιά, που... μονίμως επιθυμεί την καταστροφή της χώρας για να πάρει την εξουσία, ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επεδίωξε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια περίοδο που τα βλέμματα των διεθνών αγορών είναι στραμμένα και στην χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών διάνθισε την τοποθέτησή του με Μαυρογορδάτο και Ελευθέριο Βενιζέλο για να υποστηρίξει πως «Έτσι ήταν η Δεξιά. Ελεγε πάντα «να πάει στο διάβολο η χώρα» για να έρθετε στην εξουσία. Δεν έχετε αλλάξει εδώ και έναν αιώνα» και εκτίμησε πως «εμείς θα βγούμε στις αγορές. Όμως, όλη αυτή η σπέκουλα με έχει στεναχωρήσει.

Δεν περίμενα να σπεκουλάρετε και στις τράπεζες. Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος. Ποντάρετε στην καταστροφή. Είστε το ακραίο λαϊκό κόμμα. Ένα μήνα σπεκουλάρετε».

Παράλληλα επανέλαβε πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς λαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Εκτος αυτών ο κ. Τσακαλώτος έδωσε μια πρώτη εικόνα για το προεκλογικό καλάθι της κυβέρνησης το οποίο θα συνδέεται με το περιεχόμενου του προϋπολογισμού για το 2019.

Ο υπουργός υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν περαιτέρω, πως θα δοθούν επιδόματα και πως θα μειωθούν οι φόροι και η ανεργία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφισημία για το τι θα πράξει η κυβέρνηση» ανέφερε απαντώντας στην κριτική των δύο σεναρίων και πρόσθεσε «Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα μέρος των αντίμετρων, περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι πιο επεκτατικός γιατί ήδη έχουμε κάνει ένα; μέρος των αντιμέτρων».

«Δείτε όλα τα μέτρα που πήραμε εως τώρα (ειδική αγωγή, βοήθεια στο σπίτι, στέγασης, παιδιών). Δεν είναι μόνοι οι μειώσεις φόρων αλλά και τα μέτρα που αφορά τον κόσμο που πρέπει να αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές εάν θέλει αυτό το μείγμα» υπογράμμισε αναζωπυρώνοντας τα εκλογικά σενάρια. «Μπορεί ο κόσμος να αποφασίσει να μην θέλει τίποτα για την κοινωνική πολιτική. Ο κόσμος ξέρει ότι με όποιο δημοσιονομία χώρο μένει εμείς θα παίρνουμε κοινωνικά μέτρα. Η επιλογή για τον κόσμο είναι ξεκάθαρη. Θα ήταν ξεκάθαρο και για εσάς εάν γνωρίζαμε πως θα χρηματοδοτήσετε τις εξαγγελίες σας».