Παραμιλάνε οι δανειστές για τον λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ - Φόβοι για πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό

198
Παραμιλάνε οι δανειστές για τον λογαριασμό των 5,5 δις

Συναγερμός έχει σημάνει στους δανειστές μετά τις εξαγγελίες του τυχοδιώκτη περί "ειδικού λογαριασμού" ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα, τα οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρησιμοποιηθούν πριν τις εθνικές εκλογές για την κάλυψη προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας εκφράστηκε η έντονη δυσφορία των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς βλέπουν ότι στην τελική ευθεία προς τις Εθνικές Εκλογές, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να αφήσει "καμένη γη" ικανοποιώντας αιτήματα κοινωνικών ομάδων και θέτοντας μετεκλογικά σε άμεσο κίνδυνο τη δημοσιονομική και μακροοικονομική ισορροπία.

Η εξαγγελία για τη δημιουργία του λογαριασμού των υπερ-πλεονασμάτων της περιόδου 2016-2018 συνδέεται από την κυβέρνηση με την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από 3,5% που έχει συμφωνηθεί έως το 2022.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αμέσως μετά τις εξαγγελίες του απελπισμένου Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι το 2018 οι δανειστές και η ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.

Μία μονομερής ενέργεια της Kυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο, θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την οικονομία, καθώς θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Όπως μαθαίνουμε, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έπαθαν... εγκεφαλικό, όταν άκουσαν για τις εξαγγελίες της περιόδου 2019-2022, καθώς σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αυτές θα κοστίσουν σε επιπλέον δαπάνες και διαφυγόντα έσοδα τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ!

Ήδη, το "κουαρτέτο" έχει διαμηνύσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς ανατρέπονται πλήρως οι στόχοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επιπλέον καθίσταται άκρως προβληματική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όταν τελειώσει το μαξιλάρι των δανεικών το καλοκαίρι του 2020.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις απέλπιδες προσπάθειες του πολιτικού απατεώνα Τσίπρα έχουν θορυβήσει τους παράγοντες του Eurogroup και έτσι η συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο φόβος των δανειστών έχει να κάνει όχι με τις παροχές ενόψει Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών, όσο με το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρης εκτροχιασμός της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές και μετεκλογικά να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.

Ε.Ε.: «Ανησυχούμε για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική Κυβέρνηση»

Λίγο αφότου το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα εγείρουν ανησυχίες για το «κατά πόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του Εurogroup της Πέμπτης, «μπορεί να υπάρξουν ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού», όπως εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το «πακέτο» που ανακοινώθηκε έχει «ανησυχήσει» κάποια κράτη μέλη της Ευρωζώνης για το «κατά πόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Κίνδυνος για «μπλόκο» στη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Μάλιστα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται αν υπάρξει σύνδεση των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα με τη γνώμη που θα διατυπώσουν υπουργοί Οικονομικών για τη μερική αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φωνές που θα θελήσουν να σταματήσουν την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μπερδεμένος» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και για την πρόταση Τσίπρα για μείωση πλεονάσματος. Περιορίστηκε να πει ότι περιμένει την εισήγηση που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.