Παράταση για οκτώ μήνες της προστασίας της πρώτης κατοικίας-Τι θα γίνει τελικά με τις επιταγές

169
Τι πρόστιμο πληρώνουν όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους

Αίτημα παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταθέσει την Τετάρτη η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων για την κρίση του κορωνοϊού.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από Θεσμούς εν μεσώ κρίσης... Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι σε ότι αφορά στην παράταση που θα ζητήσει από τους θεσμούς η ελληνική πλευρά για το υφιστάμενου πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι δύο: Το πρώτο οριοθετεί το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ το δεύτερο, που μάλιστα θεωρείται και το επικρατέστερο, εκτιμά ότι η παράταση που θα ζητηθεί θα είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι την Τρίτη το βράδυ στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών.

«Σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες. Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών, και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης »με την έγκριση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μάς επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%».