Παράταση του lockdown προ των πυλών

83
Με ιδιαίτερη προσοχή μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι υγειονομικές και πολιτικές Αρχές της χώρας.

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της παράτασης του lockdown. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων φέρνει παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η Αττική και οι υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές θα παραμείνουν σε καθεστώς σκληρού lockdown τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα έως τις 8 Μαρτίου, ενώ πιθανό είναι η παράταση να είναι δύο εβδομάδων, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ακόμα, τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και στις άλλες περιοχές της χώρας θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Η ανακοίνωση της παράτασης θα γίνει μέχρι αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα.

Στην Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές που είναι στο «κόκκινο» θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην Κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15  Μαρτίου. 

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στην αύξηση των κρουσμάτων και τόνισε πως «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, καθώς είπε πως τα μέτρα δουλεύουν και στην εξίσωση πλέον υπάρχει και ο παράγοντας του εμβολιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «όπλο» το οποίο δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, αρκετοί είναι οι επιστήμονες πλέον που ισχυρίζονται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της καμπύλης και προβλέπουν περισσότερα από 2.500 κρούσματα ημερησίως την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτός του δείκτη των κρουσμάτων, ίσως πλέον, σημαντικότερο ρόλο παίζει η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία όπως δείχνουν τα δεδομένα βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 90% σκαρφάλωσε μέχρι χθες η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ με 30 πια άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%.

«Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πάντως, ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει ωστόσο είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο δείχνουν μείωση σε δύο περιοχές. Πρόκειται για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο όπου η μείωση φτάνει το 27.6%.

Σκληρό lockdown για την Αρκαδία - Στο «κόκκινο» το Ναύπλιο

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ ο Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 06:00 έως Δευτέρα 1 Μαρτίου και ώρα 06:00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αρκαδία οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων έχουν να κάνουν με τους εργασιακούς χώρους.