Πατατόπιτα Τήνου

286
Πατατόπιτα Τήνου

Για ταψάκι 30x40 εκατοστά

Ετοιμασία: 16 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 2+½ κιλά πατάτες

- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο)

- 4 αυγά χτυπημένα

- 150 ml ελαιόλαδο

- 200 γραμμάρια πικάντικο τυρί (τριμμένο)

- 100 γραμμάρια φέτα (θρυμματισμένη)

- 100 γραμμάρια παρμεζάνα (τριμμένη)

- 100 ml γάλα

- 1 κουταλάκι σούπας (κοφτή) ρίγανη

- Μισό ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις κρυώσουν τις λιώνουμε με το μύλο λαχανικών ή με ένα πιρούνι Παίρνουμε έπειτα δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το κρεμμύδι, καλά τριμμένο.

Όταν πάρει χρώμα, το ρίχνουμε στις λιωμένες πατάτες, προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το γάλα, την ρίγανη, το μαιντανό, το ελαιόλαδο λάδι (κρατάμε λίγο για να αλείψουμε την πατατόπιτα), αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα

  1. Λαδώνουμε σε όλες τις επιφάνειες του ένα ταψί 30x40 εκατοστών και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, απλώνοντας το με σπάτουλα.

Αλείφουμε με πινελάκι την επιφάνεια της πατατόπιτας με λάδι, κάνουμε πιρουνιές σε όλη την επιφάνεια για να δώσουμε ωραία όψη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 60 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά