Πατατόπιτα

718
Πατατόπιτα

Για 8+ άτομα

Ετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 40΄

Υλικά

- 1½ κιλό πατάτες - 2-3 αυγά - Αλάτι, πιπέρι - ½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς - 1 μεγάλο ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι - 2 κουτ. σούπας σπόροι κουκουναριού - 1 κουτ. σούπας άσπρη σταφίδα - Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι - ½ κουταλάκι κανέλα - 1 κούπα άσπρο κρασί - 4 κουτ. σούπας τριμ. γαλέτα - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο - ½ φλιτζάνι τριμ. γραβιέρα

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις λιώνουμε με πιρουνάκι. Τις αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος πουρές, τον οποίο χωρίζουμε σε δύο μέρη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες σε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε έπειτα από λίγο το κιμά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη κανέλα και λίγο μπαχάρι, ανακατεύουμε και όταν το κρέας αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά.

2. Σε μέτριο ταψί φούρνου και αφού βουτυρώσουμε καλά, πασπαλίζουμε τέσσερις κουταλιές τριμμένη γαλέτα. Απλώνουμε έπειτα το μισό μείγμα πουρέ, ρίχνουμε το μείγμα κιμά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.