Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος από 163 βουλευτές

371
Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος από 163 βουλευτές

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Εκλογικός Νόμος.

Συγκεκριμένα, η επαναφορά του μπόνους στο πρώτο κόμμα, κλιμακωτά, έλαβε σε σύνολο 284 παρόντων, 163 «ναι» ενώ 121 βουλευτές είπαν «όχι».

Ωστόσο, δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους που θα συνεπάγονταν εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες Εκλογές.

Έτσι, η Βουλή αποφάσισε την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, καθώς το νέο σύστημα που εισήγαγε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πήρε το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, υπέρ του νέου Εκλογικού Νόμου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της «Ελληνικής Λύσης», ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ο νέος Εκλογικός Νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα.

Ο νέος Εκλογικός Νόμος Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Όμως, αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει.

Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Αναλυτικότερα, τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι:
- Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

- Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%. Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα.

- Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

- Το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Κυβέρνηση «όταν ο νόμος προβλέπει bonus 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου «Στις εκλογές, για παράδειγμα, του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική, αλλά μόνο 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική».