Πέρασε ο εκβιασμός του Καμμένου στον Τσίπρα; Αλλάζουν τον κανονισμό για να «διασώσουν» ΑΝΕΛ, Ποτάμι (Video)

83
Ο Τσίπρας «τελειώνει» τον Καμμένο

Σενάρια για ενδεχόμενη δρομολόγηση αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής πυροδότησε μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η αλλαγή στον κανονισμό θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου να μην διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ μετά την προαναγγελθείσα για αύριο, Παρασκευή, παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου τον οποίο διαδέχεται στη Βουλή ο Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν είναι πιθανό, ακόμη κι αν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού- πράγμα που θα ισχύσει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως αναμένεται να ανοίξει συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή να μην διαλύονται κοινοβουλευτικά, εάν εκπέσουν των πέντε βουλευτών, όπως ισχύει με τον παρόντα κανονισμό της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει διαβεβαίωση για κάποια άλλη πρωτοβουλία.

Το μήνυμα αφορά κυρίως τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου - μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου- μένει με τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ, αλλά και προς το Ποτάμι, του οποίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαλύθηκε πρόσφατα με την αποχώρηση δύο βουλευτών.

Η ασαφής αυτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει αφήσει περιθώριο για πολλές ερμηνείες για το ποιά θα είναι η κίνηση της κυβέρνησης, ειδικά, όταν το εν λόγω θέμα αφορά τον κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος δύσκολα μπορεί να αλλάξει.

Η μυστικοπαθεια από πλευράς Μαξίμου έχει σαφώς πολιτική στόχευση, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος απειλεί και ζητά να μη διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξαπολύοντας βέλη κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και στην απειλή του ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει παρέλαση είπε: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας».

Κατά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν».

Όπως είπε το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, παρά το καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους.

Παρά τα σενάρια και τις ερμηνείες, ωστόσο, πηγές από τη Βουλή δήλωναν άγνοια για οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Κάτι που σημαίνει ότι σε συνεργασία με τον Νίκο Βούτση μαγειρεύουν λύση για να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού αλλά αρνήθηκε να πει αν αυτό αφορά τους ΑΝΕΛ.

Και συνέχισε: «Δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και στην απειλή του ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει παρέλαση είπε: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα είχε καταγγείλει τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση ότι απεργάζονται τη διάλυση των ΑΝΕΛ, προξενώντας την απορία του Αλέξη Τσίπρα που λίγη ώρα μετά έφυγε.

Το σενάριο αυτό σύμφωνα με την ερμηνεία του Πάνου Καμμένου λέει ότι αν αποχωρήσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και την έδρα πάρει ο Τέρενς Κουίκ (που έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ) τότε το κόμμα μένει με πέντε βουλευτές. Ένας εξ αυτών, ο Αριστείδης Φωκάς όμως, έχει εκλεγεί με άλλο ψηφοδέλτιο, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει Κ.Ο.

Εκβιασμοί και αλλαγές

Με βάση τα όσα είπε ο Τζανακόπουλος, ανάβοντας φωτιές στη Βουλή, φαίνεται να είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, υποκύπτοντας προφανώς το Μαξίμου στους εκβιασμούς του. Θα αλλάξουν τον κανονισμό της Βουλής και με κάποιο τρόπο θα δώσουν ερμηνείες που δεν θα οδηγεί σε διάλυση το κόμμα του Καμμένου.

Ο κανονισμός σήμερα, και συγκεκριμένα το άρθρο 15 προβλέπει ότι ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10)

O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Αν αλλάξουν τον κανονισμό θα πρόκειται ξεκάθαρα για φωτογραφική ενέργεια που επιβεβαιώνει την υπόγεια διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και τη συναλλαγή που έγινε και συνεχίζει να γίνεται.

Ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το σενάριο η άθλια αυτή μεθόδευση να αφορά και το ΠΟΤΑΜΙ, ο επικεφαλής του οποίου Θεοδωράκης αποτελεί το βασικό πολιτικό υποστύλωμα του Τσίπρα αυτή την περίοδο.

Το σίγουρο τέλος είναι, πως ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει νέα σύγκρουση στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.