Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

165

Περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση

Το δρόμο για το στρατηγικό στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης, ανοίγει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Μέσα στα εκατό περίπου επενδυτικά σχέδια που προβλέπει το σχετικό πόνημα καταγράφονται σπουδαίες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας και θα της βάλουν δυνατά στο χάρτη της ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πρόσφατα με την παρουσία του στην Κρήτη και την Αστυπάλαια ένα σαφές δείγμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ελληνική περιφέρεια και από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του σχεδίου που αναμφίβολα συνιστούν το διαβατήριο για τη μετάβαση στην Ελλάδα του 2030 με ευκαιρίες για όλους, βελτίωση της καθημερινότητας και δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση πέρα από τα όρια του Λεκανοπεδίου.

Στο πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνονται υποδομές, πράσινη ανάπτυξη, στήριξη της ενέργειας και των εναλλακτικών μορφών και άλλους τομείς που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της χώρας και να την τοποθετήσουν ανάμεσα σε κείνες που πρωταγωνιστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, δημιουργούνται κίνητρα για την παραμονή του τοπικού πληθυσμού στην περιφέρεια και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων που αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση η οποία συζητείται εδώ και δεκαετίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός έχει κινητοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις για να διασφαλιστεί η ολική αξιοποίηση των πόρων και να κερδηθεί η μεγάλη μάχη με στόχο την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του ισχυρού branding και των μεγάλων δυνατοτήτων που πρωταγωνιστεί. Γι΄αυτό και έχει ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και προσήλωση στο στόχο.