Περισσότερα από 15 εκατομμύρια κρούσματα του ιού παγκοσμίως

269

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερο από 1 εκατομμύριο σε λιγότερες από 5 ημέρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Τουλάχιστον 15.007.291 κρούσματα και 617.603 θάνατοι έχουν καταγραφεί, ιδίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα με 3.915.780 κρούσματα (142.312 νεκροί) και στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (3.956.997 κρούσματα, 167.377 νεκροί). Σε διάστημα 7 ημερών, περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Πάνω από 750.000 τα κρούσματα στην Αφρική

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αφρική ξεπέρασε τις 750.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία και σε δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η καταμέτρηση έδειξε ότι η ήπειρος καταγράφει 751.151 κρούσματα, 15.721 θανάτους και 407.461 ασθενείς που θεραπεύτηκαν. Τα κρούσματα πέρασαν το όριο των 500.000 στις 8 Ιουλίου. Ο ιός έπληξε την Αφρική αρκετά αργότερα από άλλες ηπείρους και οι ρυθμοί μετάδοσης είναι χαμηλότεροι από οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη μακροχρόνια επιδημία, είχε ανακοινώσει ο ΠΟΥ τον Μάιο.

Οι περισσότερες χώρες της ηπείρου έχουν επιβάλει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και στα ταξίδια στο εξωτερικό και υιοθέτησαν το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ άλλων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Παρότι πολλές χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνουν την καραντίνα για να ανοίξουν τις πληγείσες οικονομίες τους, οι κυβερνήσεις είναι σε εγρήγορση για το γεγονός ότι το άνοιγμα πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε μια κορύφωση νέων κρουσμάτων. Η καταμέτρηση του Reuters τοποθετεί τη Νότια Αφρική, την Γκάνα, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Αλγερία στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19.

Οι κάτοικοι του Τόκιο καλούνται να μείνουν σπίτι

Η κυβερνήτρια του Τόκιο κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους την παραμονή ενός μεγάλου Σαββατοκύριακου στην Ιαπωνία, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει σημαντική αύξηση στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Το επίπεδο συναγερμού στο Τόκιο είναι στον μέγιστο βαθμό και οι ειδικοί προειδοποιούν για το γεγονός ότι οι λοιμώξεις από τον κορωνοϊό δείχνουν να εξαπλώνονται γρήγορα και ευρύτατα. Τα νέα κρούσματα πλήττουν όχι μόνο τους νεαρούς ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους, προειδοποίησε η Γιουρίκο Κόικε.

"Ζητώ από τους κατοίκους του Τόκιο να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξόδους, κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι των οποίων η υγεία είναι ήδη εύθραυστη", ανακοίνωσε η κυβερνήτρια ακριβώς πριν από ένα τετραήμερο Σαββατοκύριακο στη χώρα λόγω των δύο συνεχόμενων αργιών, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το Τόκιο κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ 293 νέων ημερήσιων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα και το όριο των 200 κρουσμάτων ξεπεράστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες.

Οι νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό έγιναν μέσα σε εστιατόρια και θέατρα και όχι πλέον μόνο στις συνοικίες της νυκτερινής ζωής όπως συνέβαινε τις τελευταίες εβδομάδες. Εστίες εντοπίστηκαν επίσης μέσα σε εταιρίες και σχολεία.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν επίσης σε αριθμό ρεκόρ (120) σήμερα στην Οζάκα, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία μετρά λίγο περισσότερα από 26.300 κρούσματα, από τα οποία χίλια ήταν θανατηφόρα από τότε που η Covid-19 ταυτοποιήθηκε στη χώρα για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου. Παρότι η έκταση της πανδημίας στην Ιαπωνία είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, οι Ιάπωνες ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση θα αυξηθεί σταδιακά και ότι το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο αλλά και αποκαρδιωμένο λόγω των χαμηλών αποδοχών.

Ενώπιον την επανεμφάνισης των λοιμώξεων στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση απέκλεισε πρόσφατα την περιφέρεια της πρωτεύουσας από ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα το φετινό καλοκαίρι.