Πέτσας: «Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων»

228
Πέτσας: «Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων»

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΑΝΤ1, και ερωτηθείς για τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον χώρο της εστίασης, είπε πως η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, προηγείται όλων, αλλά η Κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι ο εξετάζονται διάφορα σενάρια, είτε με επέκταση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί είτε με νέα μέτρα, για να ανακουφιστούν επαγγελματίες και εργαζόμενοι.

Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάλιστα θα συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη η οποία θα γίνει με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως θα ληφθούν όλα όσα κριθούν αναγκαία για τον περιορισμό και την περιχαράκωση των εστιών. 

Ακόμα, παρατήρησε πως μετά την επιτυχημένη αντίδραση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε μια γενικότερη χαλάρωση κυρίως στους νέους, αλλά όχι μόνο και πρόσθεσε πως το άνοιγμα του τουρισμού δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα την κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, παραθέτοντας τα στοιχεία από τα κρούσματα που καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με τη νέα σχολική χρόνια, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο σενάρια για τη λειτουργία τους. Είτε με εκ περιτροπής λειτουργία, είτε με καθολική λειτουργία και αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών που θα σταθμίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή και μετά από πρόταση του προέδρου της Κύπρου, η σχετική συζήτηση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας που φαίνεται να αντιδρά στην επιβολή κυρώσεων, παρατήρησε πως η γερμανική προεδρία θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκάλυψε ότι αν και η έκθεση της ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί, ο πρωθυπουργός με βάση τη Θεσσαλονίκη, θα κάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά έναν απολογισμό των όσων έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση από το πρόγραμμα της και θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.