Πέτσας για Τουρκία: «Συνέπεια και συνέχεια για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές»

193

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οποιαδήποτε αναδίπλωση της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι προσχηματική» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις κινήσεις αποκλιμάκωσης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει από το αίτημά της για κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης. Αντιθέτως υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Ξεκίνησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά είχαμε έναν κατάλογο, θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί. Αν και πότε θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οποιαδήποτε αναδίπλωση της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι προσχηματική, αλλά να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια".

Αναφορικά με το εάν θα μπορούσαν να αρχίσουν διερευνητικές επαφές πριν από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι "ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων είναι ανοιχτός και εάν αυτό είναι εφικτό θα γίνει.

Προέχει η συνέπεια και η συνέχεια στην έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Από τη στιγμή που υπήρξε μια αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτές οι επικοινωνίες. Εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν τα λόγια της Τουρκίας ταυτίζονται και με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπροούσαμε να έχουμε μια επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που θα είναι προς όφελος των δύο λαών αλλά και της περιοχής ευρύτερα".

Για τον ρόλο που θα έχει η Γερμανία στις επαφές αυτές, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι στις διερευνητικές επαφές το όποιο πλαίσιο είναι σαφώς καθορισμένο και θα αφορά στις δύο χώρες".

Για το εάν θα υπάρξει επικοινωνία ή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στα όσα είχε πει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και απάντησε μεταξύ άλλων ότι "μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συνάντηση ή επικοινωνία και δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: εμπιστοσύνη και μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία”.

Πέτσας: «Αν έχουμε επιδείνωση τα μέτρα θα εντείνονται»

Ειδική αναφορά στην Αττική έκανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφού νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «ορισμένες περιοχές είναι ήδη στο πορτοκαλί πριν ανάψει το κόκκινο» όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα αυτή τη στιγμή η Αττική βρίσκεται μεταξύ «μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου» διευκρινίζοντας ότι «με 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατατάσσεται στον μέτριο κίνδυνο, την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις ΜΕΘ καθώς 2 στους 3 είναι κατειλημμένες και αυτό την τοποθετεί στον υψηλό κίνδυνο».

«Πρέπει να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών για να μην χρειαστούν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το κάνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι βαρύτερο».

«Η κυβέρνηση θα παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «αν έχουμε επιδείνωση μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται τα μέτρα».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις για τον κορωνοϊό είπε ότι «η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκατομμύρια κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκατομμύρια κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.