Πέτσας: «Τα σύνορα θα μείνουν κλειστά όσο χρειαστεί»

331
Πέτσας: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας.

«Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνουν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αν υπάρχει εναλλακτική λύση θα τη δούμε. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι. Δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 90.000 αιτήσεις, αναφέροντας ότι από αυτές μόλις 17.000 προέρχονται από Σύρους, και πολύ περισσότερες από υπηκόους του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων Αφγανών, Πακιστανών, Αφρικανών χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση σαν πολιορκητικός κριός… Αυτό θα το σταματήσουμε. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί», ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει για ένα μήνα τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες και να τους οδηγεί σε επιστροφή «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής», επανέλαβε ότι υπάρχει νομικό δικαίωμα βάσει όλων των διεθνών συμβάσεων όταν υπάρχει μαζική και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων.

«Θα συλλαμβάνονται, θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα και θα εκκινούνται οι διαδικασίες άμεσης απέλασής τους», επεσήμανε ο υφυπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση κινείται στους άξονες αποτροπή, αποσυμφόρηση, ανακούφιση.

Στη συνέχεια, κατήγγειλε την τουρκική ακτοφυλακή ότι δεν κάνουν προσπάθειες διάσωσης και κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία για fake news.

«Ποιος πνίγει τον κόσμο στη θάλασσα;», διερωτήθηκε ο Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα, και ως ναυτική χώρα, διασώζει όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη και διεξαγάγει εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

«Οι Ευρωπαίοι ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας... Η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται, και έχει μια ενιαία πολιτική πλέον στο μεταναστευτικό – προσφυγικό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.