Πιερρακάκης: «Έρχονται ψηφιακές ταυτότητες με «ενσωματωμένο» ΑΦΜ και ΑΜΚΑ»

249
Πιερρακάκης: «Έρχονται ψηφιακές ταυτότητες με «ενσωματωμένο» ΑΦΜ και ΑΜΚΑ»

«Ο διαγωνισμός για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι θέμα ημερών και θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα έχουμε γενίκευση της χρήσης κωδικών του taxis net και ενδεχομένως να ενσωματωθούν εκεί και οι τραπεζικοί κωδικοί. Θα υπάρξει εισαγωγή ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ. και θα αναγράφεται στις ψηφιακές ταυτότητες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις τρεις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και φιλοδοξούν να αναμορφώσουν την λειτουργία του δημοσίου, να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις και να περιορίσουν το γραφειοκρατικό κόστος που υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα λειτουργήσει το gov.gr. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και εκεί θα περάσουν όλα τα ψηφιακά αρχεία των υπουργείων. Στην τελική του εκδοχή δεν θα είναι ένας μηχανισμός που θα εκδίδει πιστοποιητικά αλλά θα διασυνδέει όλα τα υπουργεία ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για απλούστευση της σχέσης πολιτικών και επιχειρήσεων με το κράτος. Για ληξιαρχικά γεγονότα (γάμος, διαζύγιο κ.λπ.) οι πολίτες δεν χρειάζεται να πηγαίνουν πλέον στην Εφορία. Με το νέο έτος θα διακινείται στις δημόσιες υπηρεσίες η φορολογική ενημερότητα ψηφιακά».

Επίσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι ο ψηφιακός τομέας έχει προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.