Πιερρακάκης: «Στόχος η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ»

258
Πιερρακάκης: «Στόχος η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ»

Για ανάγκη της οικονομικής και ψηφιακής αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ έκαναν λόγο ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σχετικής τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας καθώς μεταξύ άλλων θα κληθεί να φέρει εις πέρας πολύπλοκες διαδικασίες όπως η επιστολική ψήφος.

Ακόμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως το πλάνο προβλέπει εθελούσια έξοδο για τους εργαζόμενους, ψηφιακό μετασχηματισμό και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την πλήρη αποπληρωμή της καθολικής υπηρεσίας από το 2013 έως σήμερα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι παρέλαβε τα ΕΛΤΑ με μηνιαίο έλλειμμα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε περίπου 4,7 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσθεσε «το 70% των εσόδων πηγαίνει για κάλυψη μισθολογικών αναγκών».

«Το ζήτημα είναι όχι απλά η επιβίωση αλλά βιωσιμότητα εταιρείας. Χρηματοδότηση χωρίς αναδιάρθρωση της εταιρείας εμμέσως θα ήταν βοήθεια προς εκείνους που περιμένουν να δουν την εταιρεία να καταρρέει.

Αυτονόητες οι κινήσεις που κάνουμε. Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας. Θα πρέπει να υπερβούμε πολλά από τα ταμπού του παρελθόντος. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος της περίστασης και αυτό κάνουμε με την τροπολογία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Γεωργαντάς: «Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ είναι διασφαλισμένοι»

Νωρίτερα, ο Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε «ποια εταιρεία μπορεί να διατηρηθεί όταν το 70% των εσόδων πάει για το μισθολογικό της κόστος. Όταν αναλάβαμε η εταιρεία είχε έλλειμμα 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Σήμερα είναι 4,7 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα. Θέλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουμε να γίνει η λειτουργία των ΕΛΤΑ αποτελεσματική. ΕΛΤΑ ανταγωνιστικά με ικανοποιητικές υπηρεσίες».

Ακόμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε: «Μια πρώτη παρέμβαση είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους. Μείωση μισθολογικής δαπάνης και δίνουμε ευκαιρία στους 5.500 εργαζόμενους σε εθελούσια έξοδο ή μετακίνησης και κάλυψης κενών θέσεων εντός της εταιρείας ή μετακίνηση προς άλλο φορέα του δημοσίου. Η εργασία όσων απασχολούνται στα ΕΛΤΑ είναι διασφαλισμένη».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι η τροπολογία εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και πως η κυβέρνηση μετατρέπει τα ΕΛΤΑ σε ιδιωτικό μαγαζί.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέροντας ότι η ρύθμιση καθυστέρησε να κατατεθεί στην Βουλή.

«Γιατί έπρεπε να περιμένετε 18 μήνες για να φέρετε μία ρύθμιση καρμπόν αντίστοιχη με αυτή που έγινε στη ΔΕΗ; Αργήσατε ή αδιαφορήσατε;», διερωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.