Πικραμμένος: «Προτεραιότητά μας να θωρακίσουμε τους θεσμούς»

79
Πικραμμένος: «Προτεραιότητά μας να θωρακίσουμε τους θεσμούς»

Τη θωράκιση των θεσμών έθεσε ως προτεραιότητα ο αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η καλή λειτουργία των θεσμών θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ευημερία», είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια το κύρος τους επλήγη.

«Οφείλουμε  να αναγνωρίσουμε ότι κατά τα τελευταία έτη το κύρος των θεσμών επλήγη, και ότι αυξήθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς», ανέφερε ακόμα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

«Ακούγοντας όμως, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις ένοιωσα χαρά κι υπερηφάνεια. Γιατί μίλησε στην καρδιά μας, δίνοντας τις κατευθύνσεις μιας Κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τον πολίτη και υπόσχεται αξιοκρατία, λειτουργία του κράτους Δικαίου, οικονομική προκοπή  και ανακούφιση στα βάρη του Έλληνα πολίτη», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στη συνέχεια, είπε πως η πρωτοκαθεδρία των θεσμών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

«Μια πραγματικά αντιπροσωπευτική και φιλελεύθερη δημοκρατία παράγει κανόνες δικαίου οι οποίοι πρέπει πρώτα απ’ όλα να εφαρμόζονται και να  προστατεύουν ικανοποιητικά τα δικαιώματα των πολιτών. Και όχι μόνον αυτών. Είναι η πολιτεία που προστατεύει επίσης ικανοποιητικά και όσους δεν «ακούγονται», όσους δεν έχουν δύναμη να επηρεάσουν τους κανόνες. Όσους θα ζήσουν μετά από μας στη χώρα, την κοινωνία, το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε. Αλλά και όσους βρέθηκαν στην επικράτειά της από τύχη ή από ανάγκη», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποτύπωσε το κυβερνητικό δόγμα στην εξής φράση: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα όραμα που θα την εμπνέει και θα διασφαλίζει τη συνοχή της. Οι θεσμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό και ορθολογική αναθεώρηση. Και βεβαίως, η οικονομία χρειάζεται να προχωρήσει σε δυναμική ανάπτυξη. Αυτά υπόσχεται η Κυβέρνηση και άρχισε την προσπάθεια της άμεσα».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε συγκεκριμένα την αναθεώρηση του Συντάγματος ως «μια ευκαιρία ευρύτερων συναινέσεων ξεκινώντας από την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εξορθολογισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».