Πίσω από την ατζέντα Μητσοτάκη τρέχει ο Τσίπρας: 9 ημέρες πριν τις κάλπες θυμήθηκε το... Ελληνικό

74
ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για αλλαγές στη Δικαιοσύνη παρά τις αντιδράσεις

Μία εβδομάδα πρις τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου και στην απερχόμενη κυβέρνηση τρέχουν ουσιαστικά πίσω από την ατζέντα που διαμορφώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο που ασχολείται καθημερινά μόνο με το πρόγραμμα της ΝΔ, πρσοπαθώντας να το αποδομήσει, η Κουμουνδούρου θυμήθηκε όψιμα την ανύπαρκτη ατζέντα των επενδύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, δύο εβδομάδες από τη ρητή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι τρεις εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό θα ξεμπλοκάρουν μέσα στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ, ξαφνικά κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ώστε να προλάβει, άρον άρον, να φανεί ότι τάχα προωθεί το πρότζεκτ Ελληνικό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα την επόμενη βδομάδα να δούμε και άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα, όπως αυτή με τους μουσαμάδες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών θυμήθηκε να αποστείλει σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων και Δήμων επείγον αίτημα για να καταθέσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους για την επένδυση, καθώς υπήρχαν πολλές ελλείψεις στις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Και αμέσως μετά απαιτούν από τον επενδυτή με προθεσμία μόλις λίγων ημερών την υποβολή παρατηρήσεων σε έναν ογκοδέστατο φάκελο εκατοντάδων σελίδων.

Επιπλέον, χθες η κυβέρνηση εσπευσμένα δημοσίευσε ΦΕΚ με το οποίο γίνεται προσπάθεια να διευθετηθούν τα λάθη του Κτηματολογίου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, με σκοπό την υπογραφή την επόμενη βδομάδα μιας από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που λείπουν για να ξεμπλοκάρει επιτέλους η επένδυση.

Δηλαδή ό,τι δεν έγινε στα τελευταία 2 χρόνια, να γίνει στο παρά πέντε των εκλογών.

Όλα ωστόσο δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα με τεράστιο κίνδυνο να προκληθούν νέα προσκόμματα στο πρότζεκτ, όπως εξάλλου έχει προειδοποιήσει και η πλευρά του επενδυτή, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια για να παρακαμφθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι είναι αναγκαίο όλες οι μελέτες των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό να περνούν και από τη δική του έγκριση, ενώ τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει για το περιβόητο... δάσος που ξαφνικά ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην έκταση του παλιού αεροδρομίου, όπως και για τα 20 εγκαταλελειμμένα κτίρια που κηρύχθηκαν διατηρητέα δυσχεραίνοντας το πρότζεκτ και καθυστερώντας επί μήνες την κατάθεση των μελετών.

Κατά τα λοιπά, δεν αποκλείεται να δούμε την κυβέρνηση ακόμη μια φορά να πανηγυρίζει. Για ποιον λόγο;

Ίσως για το γεγονός ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα εδώ και τέσσερα χρόνια για να προχωρήσει επιτέλους η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας.

Πάντως, με τον πρόχειρο τρόπο που όλα δείχνουν ότι λειτουργεί η κυβέρνηση ακόμη και τις τελευταίες της μέρες, πιθανότατα θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Μια επένδυση που άφησε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς να καταφέρει να την φέρει εις πέρας, και ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί της έλεγαν κάθε τόσο ότι είναι θέμα ημερών να μπουν οι μπουλντόζες στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.