Ποια είναι τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης

536
Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρώμη δανείων του ΔΝΤ το 2020 από την ελληνική Kυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί μ’ αυτό τον τρόπο η βιωσιμότητα του χρέους της.

Μία πρώτη γεύση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Reuters, χωρίς ωστόσο να ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται μεθοδικά στην κατεύθυνση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έχει τονίσει προεκλογικά, αλλά κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν στο 2%, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη περισσότερα κονδύλια.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Φρανκφούρτη. Εκτός των άλλων, η Κυβέρνηση ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ANFAs και SNPs, ετήσιου ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Ο Χρήστος Σταικούρας έδωσε το στίγμα του για την επόμενη χρονιά, σημειώνοντας ότι στα επόμενα βήματα σχεδιάζεται η αναζωογόνηση όλων των πτυχών της οικονομίας.