Ποια η σημασία των ορίων για έναν ελεύθερο επαγγελματία;

210

Ο ελεύθερος επαγγελματίας ξεκινάει την επιχείριση του- ιδέα,  συνήθως μόνος του, επομένως έχει μάθει να εργάζεται με το δικό του ρυθμό, μα πάνω απ’ όλα μαθαίνει να ξεπερνάει τα όρια του.

Αυτό συμβαίνει επειδή για να στήσεις τη δική σου επιχείρηση, χρειάζεται να τολμήσεις, να ξεπεράσεις ανασφάλειες, να μάθεις να αποδέχεσαι καθυστερήσεις, λάθος εκτιμήσεις και παρόλα αυτά συνεχίζεις προς τους στόχους. Επομένως τα όρια σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Τι συμβαίνει όταν όμως αρχίζεις να συνεργάζεσαι με άλλους; Ο υπάλληλος σου δε σημαίνει ότι είναι πιστό αντίγραφο σου. Έρχεται να εκτελέσει, να προσθέσει ή/και να συνεχίσει κάτι που κάνεις ήδη. Έχει διαφορετικές πεποιθήσεις, γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία. Πως του αναθέτεις κάτι;

Πόσο χώρο του αφήνεις να δοκιμάσει τα δικά του όρια, σεβόμενος τις αξίες της επιχείρησης; Εάν επεμβαίνεις συνέχεια πιθανώς δε σταματάς να εργάζεσαι και άρα δεν έχεις σαφή όρια δικά σου μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αλλά και μεταξύ των αρμοδιοτήτων σας.

Συγχρόνως αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια για εργασίες που αποτελούν αρμοδιότητα άλλου. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να τηρήσεις τα όρια, ώστε η επιχείρηση να είναι στο δρόμο της ανάπτυξης και εσύ να έχεις χρόνο για άλλες εργασίες που δεν μπορεί ή δεν θέλεις να αναλάβει ο υπάλληλος.

Η έννοια των ορίων είναι υψίστης και καθοριστικής σημασίας σε κάθε σχέση – αλληλεπίδραση, επαγγελματική και μη επαγγελματική. Τα όρια κάνουν σαφείς τις ευθύνες, τους χρόνους, και τους στόχους τους ατομικούς και της επιχείρησης.

Όταν αυτό δε συμβαίνει παρατηρούνται συχνά διαφωνίες, καθυστερήσεις και λάθη. Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, δηλαδή ένα περιβάλλον που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός, παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχείρησης έχει σαφείς στόχους και όρια για όλους.

*Management Consultant
Personal & Business Coach
www.stellarlight.gr