Ποια μέτρα για τη στήριξη της εργασίας θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

249
Μητσοτάκης: Αναγνωρίστηκε ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα

Νέα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την οικονομία και την εργασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει:

- «γενναία» μείωση συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου ή ακόμα και μηδενισμό κυρίως για τουριστικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη πτώση τζίρου

- Τρίτο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής με στόχευση κυρίως την ενίσχυση ρευστότητας τουριστικών επιχειρήσεων

- προστασία πρώτης κατοικίας που είναι συνδεδεμένη με δάνεια μέσω επιδότησης δόσεων τόσο για “κόκκινους” όσο και για “πράσινους” δανειολήπτες

- ενίσχυση του προγράμματος «Συν-Εργασία»

- κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών

- κατάργηση για φέτος του τέλους επιτηδεύματος αγροτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες, Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι «ευρύτερης έκτασης και δεν θα αφορούν μόνο τον Τουρισμό».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς πριν από την προσέλευσή του στην Βουλή (10:30) θα παραβρεθεί στο εργοτάξιο με αφορμή την έναρξη των εργασιών.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά συνταγματικό πλαίσιο για τις πορείες και διαδηλώσεις καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει παράθυρο συναίνεσης υπό την προϋπόθεση λήψης περισσότερων θεσμικών εγγυήσεων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα τονίσει την ανάγκη μείωσης στο 6% του ΦΠΑ στην εστίαση και την διαμονή, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ακόμα, θα καλέσει την Κυβέρνηση να μειώσει στο 50% την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και να την μηδενίσει για τον τουριστικό κλάδο κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η Φώφη Γεννηματά, «η κρίση στην ελληνική οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις» ενώ «οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16% για το Β' τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς».

Σύμφωνα με την ίδια, «τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην οικονομία το Α' 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι η πανδημία «αναμφίβολα» επιβάρυνε την κατάσταση, «όμως ήδη η ανάπτυξη στη χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού υπαρκτά».