Ποια ροφημάτα μας δροσίζουν αλλά έχουν αρκετές θερμίδες

324
μας δροσίζουν αλλά έχουν αρκετές θερμίδες

Το καλοκαίρι με την εφύδρωση αυξάνουμε σημαντικά την πρόσληψη υγρών και ροφημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές αυτά δεν περιέχουν μόνο νερό, αλλά και συστατικά όπως ζάχαρη, αλκοόλ και λιπαρά.

Ένα μεγάλο κομμάτι των υγρών θερμίδων έχει να κάνει με τους χυμούς, οι οποίοι είναι μεν πολύ σημαντικοί, ωστόσο, κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι χυμού μπορεί να έχει γύρω στις 150 θερμίδες. Όταν μάλιστα μιλάμε για χυμούς εμπορίου τότε εκεί μπορεί να ανέβουμε πολύ παραπάνω.

Επίσης, χρειάζεται προσοχή, καθώς ένα ποτήρι χυμός έχει περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον τρία φρούτα. Επίσης, τα κρύα αφεψήματα, όπως το παγωμένο τσάι, κυρίως το εμπορίου, μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι «υγρές θερμίδες» μέσα από τα ποτά.

Ένα γραμμάριο αλκοόλ μάς δίνει επτά θερμίδες και πρακτικά δύο με τρία ποτά σε μία έξοδο μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα.

Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. Την ίδια στιγμή και ο καφές δεν είναι τόσο «αθώος», κυρίως όσοι περιέχουν πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη.

Έτσι ένα ρόφημα καφέ τύπου chino ή ένας καφές freddo cappuccino με φυτική κρέμα μπορεί να ξεπερνάει τις διακόσιες και να φτάνει μέχρι και τις τετρακόσιες θερμίδες, δίνοντάς μας παράλληλα πολύ λίπος και ζάχαρη.

Τέλος, ιδιαιτέρως πρέπει να προσεχτούν τα smoothies, οι γρανίτες και τα milkshakes.

Πρόκειται για επιλογές πλούσιες σε ζάχαρη. Βέβαια, τα smoothies φρούτων είναι σαφώς προτιμότερα καθώς περιέχουν αρκετά ευεργετικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν αναλογικά πολύ περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο.

Όσον αφορά τις γρανίτες, εδώ μιλάμε για σκέτη ζάχαρη, ενώ τα milkshakes απογειώνουν στην κυριολεξία την πρόσληψη θερμίδων...