Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη (λίστα)

187
Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη

Η ευτυχία ενός λαού βρέθηκε στο μικροσκόπιο έρευνας που δημοσιεύει το Bloomberg και διενεργήθηκε από την εταιρεία Gallup.

Στη λίστα του «Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας» λήφθηκαν υπόψη οι παράμετροι των τελευταίων τριών ετών -2016 έως 2018 - όπως ΑΕΠ, κοινωνική στήριξη από φίλους και οικογένεια, υγιές προσδόκιμο ζωής, ελευθερία επιλογής, γενναιοδωρία, πρόσφατα συναισθήματα - τόσο χαρούμενα όσο και λυπημένα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η ευτυχία έχει την τιμητική της για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Φινλανδία ενώ η δυστυχία έχει βρει καταφύγιο στο εμπόλεμο νότιο Σουδάν.

Πρώτη στη λίστα των 156 χωρών της εταιρείας Gallup είναι η Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 82η θέση. Πέρυσι οι Έλληνες ήταν λίγο πιο ευτυχισμένοι (79η θέση).

«Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν στις ηγεσίες πως θα πρέπει να επανεξετάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές καθώς και τις επιμέρους επιλογές ζωής, να αυξήσουν την ευτυχία και την ευημερία», επισημαίνει ο Τζέφρι Σαξ, διευθυντής του δικτύου «Sustainable Development Solutions Network».

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή αυξανόμενων εντάσεων και αρνητικών συναισθημάτων και αυτά τα ευρήματα δείχνουν τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», προσθέτει ο Τζέφρι Σαξ.

Στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο περιλαμβάνονται τα κράτη που συναποτελούν τις αποκαλούμενες Βόρειες Χώρες.

Για δεύτερη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη είναι η Φινλανδία και έπονται η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Η Σουηδία βρίσκεται στην έβδομη θέση, πίσω από την Ολλανδία και την Ελβετία, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Αυστρία.

Να σημειωθεί ότι την Ελλάδα, που βρίσκεται στην 82η θέση, ακολουθούν η Μογγολία και η «Macedonia» (όπως αναφέρεται χωρίς το «North») στην 83η και στην 84η θέση αντίστοιχα.

Πάνω από την Ελλάδα είναι η Κολομβία, το Καζακστάν, η Νικαράγουα, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 19η θέση κατρακυλώντας μία θέση από πέρυσι. Πιο δυστυχισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Αφγανιστάν, της Τανζανίας, της Ρουάντα, της Υεμένης, του Μαλάουι, της Συρίας, της Μποτσουάνα και της Αιτής.

Οι πιο δυστυχισμένοι φέτος είναι οι πολίτες του Νότιου Σουδάν (πέρυσι ήταν του Μπουρούντι) το οποίο κατατάσσεται στην 156η και τελευταία θέση της λίστας.

sel27
sel28
sel29