Ποιες εισφορές οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις (παραδείγματα)

639
Μεγάλη «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Xιλιάδες επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα πιάσουν πρέπει να αποφασίσουν ποια ασφαλιστική κατηγορία θα επιλέξουν για να «χτίσουν» τη σύνταξή τους, έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το δίλημμα αναμένεται να τεθεί άμεσα, καθώς οι 900.000 επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν για πρώτη φορά την κατηγορία εισφορών που θα πληρώνουν έως τα τέλη Απριλίου.

Καθοριστικό ρόλο για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών διαδραματίζει στο νέο σύστημα που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020, η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη), σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Και αυτό, επειδή η πλειονότητα των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εκτιμάται ότι μεταξύ 2002 – 2019 έχουν κατά μέσον όρο καταβάλλει εισφορά 240 ευρώ που οδηγεί σε συντάξεις κατά μέσον όρο κοντά στα 1.200 ευρώ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταξύ 20 και 30 έτη ασφάλισης. Τους απομένουν δηλαδή τουλάχιστον 5 με 20 έτη προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Εάν λοιπόν ενταχθούν εντός του 2020 στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία διατηρούν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών και δεν εγγράφουν απώλειες στη μελλοντική τους σύνταξη.

Εάν επιθυμούν να την αυξήσουν τότε θα πρέπει να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία από τις τρεις που απομένουν.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή», ο δικηγόρος-εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, ένας ελεύθερος επαγγελματίες με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί σε δέκα χρόνια (με 30ετία) μπορεί να κερδίσει στη μελλοντική του σύνταξη έως και 64 ευρώ μηνιαίως, εάν επιλέξει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία αντί της δεύτερης.

Εάν πληρώσει για την επιπλέον δεκαετία εισφορές που αντιστοιχούν στην τέταρτη κατηγορία, θα κερδίσει 93 ευρώ τον μήνα, ενώ η υψηλότερη κατηγορία εισφορών (έκτη) για δέκα χρόνια οδηγεί σε σύνταξη αυξημένη κατά περίπου 190 ευρώ (σε σύγκριση με τη δεύτερη κατηγορία).

Στο αντίστοιχο παράδειγμα ενός ασφαλισμένου με ήδη 30 έτη ασφάλισης που του απομένουν πέντε για τη συνταξιοδότηση με 35ετία, το κέρδος για την επιλογή της τρίτης και όχι της δεύτερης κατηγορίας ανέρχεται σε 22 ευρώ τον μήνα. Εάν επιλέξει την τέταρτη κατηγορία, θα κερδίσει 28 ευρώ κι αν επιλέξει την 6η, 136 ευρώ.

Εάν κάποιος με 30ετή ασφάλιση σήμερα, επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί στα 40 έτη ασφάλισης, κερδίζει 122 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί στην τρίτη κατηγορία και όχι στη 2η, 178 ευρώ αν ασφαλιστεί στην τέταρτη και 365 ευρώ αν ενταχθεί μία δεκαετία στην έκτη κατηγορία αντί της δεύτερης.