Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως τις 27 Απριλίου

451
Κορωνοϊός: Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων

Κλειστές έως τις 27 Απριλίου θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και έχουν κλείσει προσωρινά, στον πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Ακόμα, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των χιονοδρομικών κέντρων, οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).

Επίσης, όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής και των αθλητικών ομίλων.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των πέντε ατόμων.

Από εκεί και πέρα, δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.