Ποιες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η Κυβέρνηση και ποιους αφορούν

91
Μειώνεται η προκαταβολή φόρου κατά 50% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες

Νέα μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογουμένων σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Οι φοροελαφρύνσεις αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος και είχαν συζητηθεί πριν έρθει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ωστόσο, αυτή η έκτακτη κατάσταση έβαλε στον "πάγο" τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Το Μαξίμου είχε σε προτεραιότητα τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Πλέον η Κυβέρνηση ετοιμάζει να επαναφέρει το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις, οι οποίες πάνε για το 2021.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου που θα δώσει "ανάσα" στους φορολογούμενους περιλαμβάνει:

Μείωση εισφορών επιχειρήσεων- εργαζομένων κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021

Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφάπαξ ή σε δόσεις

Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά κατάργηση της

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Οι τελικές αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις θα παρθούν αφότου εκτιμηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ζητούμενο είναι να κυλήσουν οι επόμενοι μήνες σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δηλαδή η ζημιά στην οικονομία να μείνει διαχειρίσιμη με ύφεση κοντά στο 5%, τα εισοδήματα των εργαζομένων να συγκρατηθούν, ο τζίρος στην αγορά να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα, η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων να επιβιώσει και τελικά τα κρατικά ταμεία να αντέξουν, χωρίς να χρειαστούν τα στρατηγικά ταμειακά αποθέματα.

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη χρονιά, που πρέπει να είναι διαφορετική ήτοι να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν, ως μόνη επιλογή για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

«Όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ.

Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζονται λόγω κορωνοϊού

Από εκεί και πέρα, φορολογική "ανάσα" σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο μέσω ελαφρύνσεων και εκπτώσεων φόρου, προκειμένου να ενισχύσει έτσι όσους έχουν πληγεί ή ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και του lockdown.

Αυτό που εξετάζεται μεταξύ άλλων είναι σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία εκτιμάται βάσει ενός πρώτου σεναρίου ότι θα είναι κοντά στο 30%-50% για το 2021.

Έτσι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%.

Η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μείωση τζίρου από ένα ποσοστό και άνω.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020 λόγω της βαθιάς ύφεσης.

Οι μειώσεις ενοικίου

Το 1/3 εισοδημάτων που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών, συμψηφίζοντας το ποσό αυτό με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κάλυψη του 33,3% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, χωρίς να προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει συμψηφισμός.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα από τα οποία θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου –Μάιου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών.

Από τις απώλειες θα προκύψουν το 33,3% θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Ενώ τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύσει για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις κλάδων μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.