Ποιες οι συνήθειες που «φρενάρουν» τη γήρανση

119
Τις συνήθειες που «φρενάρουν» τη γήρανση αναδεικνύει νέα έρευνα.

Τις συνήθειες που «φρενάρουν» τη γήρανση αναδεικνύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα και συγγραφέα Άντριου Στιλ, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους το σώμα γερνά σε κυτταρικό επίπεδο, υπάρχουν συνήθειες που μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Από το 2018, έρευνα του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι άτομα που ακολουθούν πέντε συνήθειες – υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, λίγο αλκοόλ και καθόλου τσιγάρο – εμφανίζουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής έως και δέκα χρόνια.

Ο Άντριου Στιλ στέκεται σε τρεις συνήθειες που μπορεί να προσθέσει κανείς στη ρουτίνα του, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Μείνετε ενεργοί

Η άσκηση ωφελεί πολλές πτυχές της βιολογίας σε κυτταρικό επίπεδο, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάτε, λέει ο Άντριου Στιλ, ενώ στέκεται κυρίως στη σημασία της αερόβιας άσκησης.

Μελέτη του 2013 από το Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μόλις 15 λεπτά άσκησης κάθε μέρα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια.

Φροντίστε τα δόντια σας

Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά υπάρχει σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της γήρανσης.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις και ίσως ακόμη και την άνοια» ανέφερε ο Άντριου Στιλ.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι σαν «ανοιξιάτικος καθαρισμός» για τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με τον Άντριου Στιλ.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος ξεπλένει ουσιαστικά τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer.