Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον επερχόμενο μεσογειακό κυκλώνα (Video+χάρτης)

112

Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα, ενός σπάνιου φαινομένου, που πρόκειται να μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες βρίσκονται οι ειδικοί.

Η κακοκαιρία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τις ριπές των θυελλωδών ανέμων του «Ξενοφώντα» να έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής πορεία του επικείμενου μεσογειακού κυκλώνα.

Μιλώντας στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι «το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, που θα δημιουργηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, δεν έχει αποφασίσει ακόμα προς τα πού θα κινηθεί μιας και η προγνωσιμότητα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο ασφαλής.

Ο μεσογειακός κυκλώνας, που θα έχει κάποια χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, έχει αποφασίσει να μείνει σταθερός ολόκληρη την Παρασκευή στο σημείο, που θα γεννηθεί, ενώ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αρχίζουν να συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα ‘επισκεφθεί’ και τις περιοχές μας.

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας περνώντας από τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, πάνω από την Κρήτη επηρεάζοντας και περιοχές των Κυκλάδων και καταλήγοντας την Κυριακή σε τμήματα των Δωδεκανήσων».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος, «είναι προφανές πως αν τελικά ο μεσογειακός αυτός κυκλώνας κινηθεί πάνω στη συγκεκριμένη πορεία πέρα από τους ισχυρούς ανέμους, που θα δώσει με ριπές που θα φτάνουν ακόμα και τα 12 μποφόρ(οι ριπές αυτές αφορούν κυρίως τις νοτιότερες περιοχές της χώρας), θα εκδηλωθούν και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα επικρατεί μία σχετική διχογνωμία μεταξύ των βασικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι σαφής ακόμα η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας.

Μέσα στον χρόνο συμβαίνει σπάνιες φορές να επικρατήσουν τόσο χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του περάσματος χαμηλού από τον ελλαδικό χώρο για αυτό λοιπόν αν τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο μας απασχολήσει ο μεσογειακός κυκλώνας οι μπόρες, οι βροχές και οι καταιγίδες ή πιθανότατα και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις ενδέχεται να έχουν σε τοπικό επίπεδο έντονο χαρακτήρα.

Εκτιμώ ότι μέσα στην Παρασκευή θα έχει πια ‘κλειδώσει’ η πορεία αυτού του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο».

Σε ότι αφορά δε στον «Ξενοφώντα», που έριξε τη θερμοκρασία κατά 13-15 βαθμούς με ριπές ανέμων 10-11 μποφόρ «φαίνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι θα εξασθενήσουν από την Παρασκευή το μεσημέρι ωστόσο οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα».

Δείτε βίντεο με την πορεία των ανέμων και τις βροχοπτώσεις μέχρι τη Δευτέρα βάσει του προγνωστικού μοντέλου ECMWF:

Άνεμοι ECMWF έως Δευτέρα (01/10/2018) μεσημέρι

Υετός ECMWF έως Δευτέρα (01/10/2018) μεσημέρι

Την ίδια ώρα τα προβλήματα από το πέρασμα του «Ξενοφώντα» είναι πολλά, κυρίως στην ακτοπλοΐα με τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ και σε πολλές περιοχές τα σχολεία παραμένουν κλειστά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 350 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.