Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος της Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας

502

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Eισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έπειτα από την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Ζαχαρή.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη σχετίζεται με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό για κατάχρηση εξουσίας.

Ακόμα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς διώκεται για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πλέον, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η υπόθεση θα πάρει το δρόμο προς τον ανακριτή και μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου η δικογραφία για την Ελένη Τουλουπάκη θα ακολουθήσει τη δικαστική τύχη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο υπήρξε πόρισμα παραπομπής από την κυβερνητική πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis.

Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη αφορά στα εξής αδικήματα:

Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Η σχετική δικογραφία έχει ήδη χρεωθεί σε ανακριτή.

Από εκεί και πέρα, με βάση το πόρισμα του έτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συμμετείχε στην έρευνα, του Λάμπρου Σοφουλάκη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων από νέα πρόσωπα.

Ο Λάμπρος Σοφουλάκης σε σχέση με την Ελένη Τουλουπάκη ζητεί αρχειοθέτηση.

Ειδικότερα, με τη νέα προκαταρκτική έρευνα που ξεκινάει θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Και οι δυο είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της Προκαταρκτικής Επιτροπής ενώπιον του Αρείου Πάγου όσο και ενώπιον της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου». Ακόμη θα εξεταστεί τυχόν διάπραξη αδικημάτων και από τους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Novartis, Νίκο Μανιαδάκη και Κωνσταντίνο Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Νίκο Μανία.

Όσον αφορά στους δυο επίκουρους Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη ο φάκελος μπαίνει στο αρχείο σύμφωνα με τα πορίσματα και των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.