Ποιοι επιχειρηματίες έδωσαν το παρών στο κλειστό γεύμα της Μέρκελ (ονόματα)

48
Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδύσεις

Ολιγομελής ήταν η ομάδα των επιχειρηματιών που βρέθηκαν στο γεύμα που παρέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής η γερμανική πρεσβεία στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι προσκληθέντες από τη γερμανική πρεσβεία ήταν οι εξής: Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ευτύχιος Βασιλάκης, επικεφαλής της  Aegean Airlines, Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ στον οποίο συμμετέχει η Deutsche Telekom Μιχάλης Μαΐλης, πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της ομώνυμου ομίλου, Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Neptune Lines.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι επιχειρηματίες επελέγησαν από τη γερμανική πρεσβεία, με στόχο να αναδείξει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα και την Ευρώπη. 

Ειδική αναφορά έγινε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ έχουν "θέματα" αλλά "βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια" και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Eurobank ως προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού χαρακτήρα και εξυγίανσης.

Ως προς τη φορολογία η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί, αλλά είναι αντίθετη σε φορολογικές και άλλες παροχές εις βάρος του πλεονάσματος, διότι όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα που παραμένει "ευαίσθητη".

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κατά την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, παρότι έχει υπάρξει γενικότερη πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι  Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος.

Αναφορικά με την Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της κοινής άμυνας και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διολισθήσει σε πολιτικές λαϊκισμού, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ΗΠΑ και την Κίνα.