Ποιοι, πως και γιατί έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια;

278
papadopoulos-tasos-1.jpg

Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να θυμηθούν οι Συριζαίοι ότι δεν είχαν καταφύγει στη Μόσχα ζητώντας βοήθεια προκειμένου να τυπώσουν τις δραχμές τους.

Στη στιχομυθία Πούτιν-Ολάντ είχε αναφερθεί ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λόμ που την κατέγραψαν στο βιβλίο τους με τίτλο: «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…».

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Στο βιβλίο οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι αφηγούνται ότι ο Πούτιν τηλεφώνησε την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015 στον τότε πρόεδρο Ολάντ, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στην Μόσχα για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα τον Ολάντ, καθώς ο χρόνος για την Ελλάδα τελείωνε. Ο Πούτιν διευκρίνισε στον Ολάντ ότι «η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Επομένως δεν είπε κάτι νέο ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας με αφορμή την παρουσίαση του ιδιαίτερα αποκαλυπτικού βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» αναφέροντας την εν λόγω στιχομυθία. Ο Ν. Βούτσης έσπευσε να διαψεύσει τον Ολάντ ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για ηρωική περίοδο.

Όμως υπάρχουν και οι μαρτυρίες του πρωταγωνιστή του δραματικού για την χώρα πρώτου εξαμήνου του 2015 Γιάνη Βαρουφάκη, που μίλησε για το εναλλακτικό σενάριο που ετοίμαζε μια μικρή ομάδα με άκρα μυστικότητα το όποιο στην ουσία είχε στόχο μέσω μιας ενδιάμεσης διαδικασίας να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή.

Παρά τις υποκλίσεις Λαφαζάνη στον Πούτιν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, που ξέρει πολύ καλά πως παίζεται το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι απευθύνθηκε στον Ολάντ, τον οποίο τελικά διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα.

Όμως υπάρχουν και άλλες επιμέρους πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι οι Συριζανέλ έπαιξαν κυριολεκτικά την χώρα στα ζάρια, που προέρχονται από μαρτυρία ανώτατου αξιωματικού της αεροπορίας.

Ο εν λόγω αξιωματικός εκμυστηρεύθηκε ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο ο Κώστας Ήσυχος Αναπληρωτής τότε υπουργός Άμυνας, τον ρώτησε πόσα χρήματα μπορεί να μεταφέρει ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-130.

Γιατί άραγε ενδιαφερόταν ο Κ. Ήσυχος και ρωτούσε για την χωρητικότητα για συγκεκριμένη αποστολή ενός C-130;

Στο παιχνίδι γύρω από το θέμα του πρώτου επταμήνου του 2015 μπήκε και ο Α. Τσίπρας που περιοδεύει ανά την Ελλάδα επιδιώκοντας να στρατολογήσει στο Σύριζα νέα μέλη, απειλώντας ότι θα μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα. Η δήθεν απειλή καλό είναι να πάρει σάρκα και οστά για να ακούσουμε τι έχει να πει ο ποιητής.

Είναι όμως σκόπιμο να δει την ταινία του Κ. Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» για να διαπιστώσει σ’ αυτή την αποτυχημένη κινηματογραφική καταγραφή, ενός σκηνοθέτη που θαυμάσαμε στα νιάτα μας στο «Ζ», ότι το “asset” του Τσίπρα, ο Γιάνης τον παρουσιάζει ως έναν άβουλο ον που ποδηγετείται από το νάρκισσο υπουργός του.

Αυτή η περίοδος της πολιτικής μαγκιάς του άλλοτε καταληψία Τσίπρα κόστισε στον ελληνικό λαό δεκάδες δις. Πέρα από τα βιβλία που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, χρειάζεται να μελετηθεί από μια ομάδα πανεπιστημιακών, ερευνητών δημοσιογράφων και λοιπών ακαδημαϊκών για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συνέβη.

Να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, χωρίς καμία εμπλοκή της δικαιοσύνης και της Βουλής. Γιατί τόσο αυτοί που πανηγύριζαν στο Σύνταγμα το βράδυ του δημοψηφίσματος όσο και οι σώφρονες που εναντιώθηκαν, είναι ανάγκη να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπάρξει λήθη. Η άγνοια της ιστορίας οδηγεί σε νέα μεγαλύτερα λήθη μια κοινωνία. Βλέπε τις εκλογές του 1920 και το τι ακολούθησε το 1922…