Ποιους συνταξιούχους αφορά η έκτακτη ενίσχυση

258
Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση

Στην έκτακτη ενίσχυση 105.818 συνταξιούχων με ποσά έως 500 ευρώ προχωρά μέχρι και την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό αποκάλυψε  το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις.

«Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα μεταρρυθμιστικό, πολύ σημαντικό και πολύ θετικό», επεσήμανε ο υπουργός. Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε πως ό,τι περάστηκε στον ασφαλιστικό νόμο δεν επηρεάζεται από την Έκθεση Πισσαρίδη.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670 του 2020, το Μάρτιο του 2020 δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Θέλω να καθησυχάσω όλο τον κόσμο. Με το νόμο αυτό μπορεί να κινείται στο πλαίσιο του εργασιακού του βίου χωρίς καμία ανησυχία. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», διευκρίνισε.

Καμία μεταβολή δεν θα έχουν ούτε αυτοί που είχαν κατοχυρώσει έως 31/12/2021 ηλικία και χρόνια εργασίας.

Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις  να υποβάλει τα χαρτιά του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΤΛΑ, για να πάρει τη σύνταξή του σε λίγα δευτερόλεπτα», είπε ο πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με εμβόλιμη πληρωμή, 105.818 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία τους οφειλόταν από τα οφειλόμενα του Μαΐου 2019. Οι οφειλές σχετίζονται με το έκτακτο βοήθημα του 2019, «αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως “επίδομα κάλπης” γιατί ήταν ακριβώς πριν τις εκλογές» σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης συμπληρώνοντας «καταφέραμε και αποκαθιστούμε και αυτήν την αδικία».

Σήμερα και αύριο τα ποσά θα πιστωθούν εμβόλιμα στους λογαριασμούς και δεν χρειάζεται καμία αίτηση από τους συνταξιούχους. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Το συνολικό κονδύλι της σημερινής έκτακτης ενίσχυσης ανέρχεται σε 24,6 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης ήταν όλοι οι συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Μαΐου του 2019.

Υπολογίζεται ότι 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης το 2019 έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν. Με τη λήψη της οριστικής σύνταξης, πρέπει να λάβουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.