Πολύ κοντά στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης - Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού

104
Πολύ κοντά στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκαν μεγάλοι νικητές των χθεσινών Εκλογών.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλά και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών αποτελούν σαφέστατο μήνυμα πολιτικής αλλαγής και πρόκριμα για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά κοινή ομολογία πήρε στις πλάτες του το τελευταίο διάστημα τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και τον εδραιώνει ως κυρίαρχο της ελληνικής πολιτικής, θέτοντας στο περιθώριο την προπαγανδιστικού τύπου φημολογία περί υποτιθέμενης αμφισβήτησης της ηγεσίας του.

Σε συνδυασμό με την εμφατική επικράτηση της κεντροδεξιάς παράταξης και σε περιφέρειες και δήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερπήδησε κάθε εμπόδιο που έθεσαν οι αντίπαλοί του (εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας) δείχνοντας ακατάβλητη αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Η διαφορά των 9,5 εκατοστιαίων μονάδων εκφράζει -σύμφωνα με τους αναλυτές- την ανάγκη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για πολιτική αλλαγή.

Η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με συμπυκνωμένα τόσα λάθη, παραλείψεις, σκάνδαλα και «αυταπάτες» έχει παραμερίσει την χαρακτηριστική επωδό πολλών.

Από τη Δευτέρα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του και κατόπιν με τους τομεάρχες του κόμματος, καθώς θα χρειαστεί πολύ σύντομα να θέσει το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών και να το κόμμα του να ξεκινήσει από την αρχή μια καινούργια προεκλογική καμπάνια.

Φωτορεπορτάζ από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Περιστέρι

Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος που έχουν κάνει στην Πειραιώς είναι ότι πρόκειται για καθολική πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια.

Δεν είναι μόνο η διαφορά των 9,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε: το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις Εθνικές Κάλπες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία με 3,8%, στις Ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις Εθνικές Εκλογές με 8,5%.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισήμαιναν, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε χθες τις τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται.

«Θα μπορούσε να είχε καταγγείλει τα fake news της Κυβέρνησης, τη συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι πρότινος ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις.

Φωτορεπορτάζ από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Περιστέρι

Αντιθέτως, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη ούτε για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν».

Σημείωναν, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή που έκανε το βράδυ της Κυριακής.

Φωτορεπορτάζ από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Περιστέρι

Ιστορικό ρεκόρ η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Η σημασία του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος είναι περισσότερο από εμφανής αν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών, του 2014, με τις φετινές.

Μέσα σε πέντε χρόνια, ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας άλλαξε χρώμα, με τους πολίτες να γυρνάνε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μία τετραετία διακυβέρνησης (2015-2019). Οι ευρωεκλογές του 2019 καταγράφουν την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ένα στοιχείο ακόμα πιο σημαντικό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Το αμέσως προηγούμενο ρεκορ είχε σημειωθεί το 2004 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει με 9.02% του ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης: «Καθαρή νίκη για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή»