Πονοκέφαλος για Ερντογάν - Αποστάτες του AKP ετοιμάζουν νέο κόμμα

41

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Ahval, νέα πολιτικά κόμματα αναμένεται να «ξεφυτρώσουν» στη Τουρκία, προερχόμενα από τους αποστάτες του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Μάλιστα αυτό το σενάριο φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τις σκληρές ήττες που υπέστη ο Ερντογάν στις φετινές τοπικές εκλογές, κυρίως στη πρωτεύουσα Άγκυρα και το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, συνιδρυτής του AKP και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο οποίος ευρέως πιστώνεται για τις οικονομικές επιτυχίες στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του ΑΚΡ, λέγεται ότι ετοιμάζει ξανά το πολιτικό έδαφος για συνεργασία με τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Αφού παραιτήθηκε από το AKP τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπαμπατζάν είχε διευκρινίσει με δήλωση του ότι οι διαφορές αξιών και αρχών δεν του επέτρεψαν να παραμείνει στο κόμμα. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα που να βασίζεται στη συνεργασία και συνεννόηση με διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε επικρίνει δημοσίως τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κακή απόδοση του κόμματος στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις ανησυχίες του, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του από το κόμμα θα αποτελούσε την έσχατη λύση.

Ορισμένα στελέχη του AKP υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές του πολιτικές που προωθούν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και το κράτος δικαίου. Περισσότερο κατηγορούν τον στενό κύκλο του προέδρου, παρά τον ίδιο τον Ερντογάν, για τη μετατόπιση του κόμματος.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Birikim, το πρόβλημα είναι ότι οι επικριτές εντός του κόμματος έχουν χάσει πλέον την αξιοπιστία τους.

«Ακόμη κι αν το AKP και ο Ερντογάν παραδεχτούν τα λάθη και τις αδυναμίες τους και συμφωνήσουν ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για να τα αντιστρέψουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να βαδίσουν προς το αναπόφευκτο τέλος τους», ανέφερε στο Ahval.

Το ίδιο το AKP είναι ένα αποσχισθέν κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2001, όταν μια ομάδα με επικεφαλής τους Ερντογάν, Γκιούλ και τον Μπουλέντ Αρίντς έσπασε τους δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν και αρνήθηκε να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή μορφή ισλαμισμού.

18 χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο Μπαμπατζάν διχάζει τους ισλαμιστές της Τουρκίας εγκαταλείποντας το AKP.

Η επιτυχία του AKP προήλθε από την διεύρυνση της βάσης των ψηφοφόρων με σκοπό την προσέλκυση ανθρώπων που είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν τα κεντροδεξιά κόμματα. Εντούτοις, σήμερα η Τουρκία είναι βαθιά πολωμένη και το εκλογικό σώμα έχει μετεξελιχθεί δραστικά με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον ισλαμιστή συγγραφέα, αρθρογράφο και θεολόγο, Ισάν Ελιατζίκ, στη Τουρκία συνυπάρχουν παραδοσιακά τρεις βασικές ομάδες συντηρητικών:

εθνικιστές συντηρητικοί με επικεφαλής το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), θρησκευτικοί συντηρητικοί που εκπροσωπούνται από τον πολιτικό χώρο του Ερμπατζάν, και τέλος οι κεντρικοί συντηρητικοί που ψήφισαν τα κόμματα που κυριάρχησαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στην Τουρκία.

Ο Ελιατζίκ υποστηρίζει ότι το ΑΚΡ αποτελούσε για χρόνια την «ομπρέλα» που ένωνε και τις τρεις ομάδες συντηρητικών, αλλά τώρα αυτό δείχνει να αλλάζει.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Άγκυρας, Μπουράκ Μπιλγκεχάν Οζπέκ, οι υποστηρικτές του AKP που δεν εξαρτώνται άμεσα από την «πατρωνία» του κόμματος έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις προτιμήσεις τους.

«Συντηρητικοί που δεν ψήφισαν το ΑΚΡ δήλωσαν επίσης ότι διαφοροποιούν την ικανότητα διακυβέρνησης από την ταυτότητά τους. Αυτό ήταν τόσο μια κοσμική στάση όσο και μια αντίρρηση στην πολιτική ερμηνεία του Ισλάμ», εξήγησε.