Πώς θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων

106

Το πλαίσιο στο οποίο θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, έθεσαν το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία να μείνουν ανοιχτά έως τις 26 Ιουνίου και τους παιδικούς σταθμούς ως τις 31 Ιουλίου, οι αρμόδιοι υπουργοί έθεσαν τους κανόνες υπό τους οποίους οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους για την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς.  Παράλληλα, έγινε γνωστό πως, επί του παρόντος, δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Σε ότι αφορά τους κανόνες λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, οι αποφάσεις για τη λειτουργία είναι οι εξής:

- Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
- Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
- Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.
- προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες
- προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων
- προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.