Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

202
Διαφορετικές θα είναι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαφορετικές θα είναι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ περιγράφει τα μέτρα που θα ισχύουν για τις συναθροίσεις και τις εκκλησίες τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 και 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από δύο οικογένειες.

Η δυνατότητα εορτασμού από κοινού για δύο οικογένειες αναμένεται να αυξήσει και τις μετακινήσεις τις ημέρες της κορύφωσης των γιορτών, οι οποίες θα γίνονται είτε με μήνυμα SMS είτε με βεβαίωση μετακίνησης.

Συγκεκριμένα, ειδικά για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 6, ώστε να μην καταλογιστεί τυχόν πρόστιμο, σε περίπτωση μετάβασης σε φιλικό σπίτι.

Παρότι η αποστολή μηνύματος για το ρεβεγιόν επιτρέπει την έξοδο από την κατοικία (με όριο συνάθροισης τα 9 άτομα), αμετάβλητη όλες της ημέρες των γιορτών παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι εκκλησίες

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνει τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών από 9 σε 25 άτομα στους ιερούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς με ελάχιστη αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ.

Λειτουργίες θα τελεσθούν ανήμερα Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνεια. Ο αγιασμός επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των ναών.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο εντός των ιερών ναών.

Προαναγγελία για κλειστά μαγαζιά μέχρι τον Φεβρουάριο

Την παράταση του lockdown στο χώρο της εστίασης και τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους προανήγγειλε ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ενοικίου κατά 80% στο λιανεμπόριο, την εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού δείχνει ότι δύσκολα θα αρθούν τα μέτρα ιδίως στον χώρο της εστίασης.

«Επειδή έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες, αλλά και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις.

Αυτές δηλαδή που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους τις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έως ότου έρθουν τα εμβόλια.

Άνοιγμα μόνο στις «πράσινες» περιοχές

Για παράταση των μέτρων στο χώρο της εστίασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΚΡΗΤΗ TV λέγοντας πως η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι αντίστοιχη και για την εστίαση, μιας και, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για χώρο όπου καταγράφεται η No1 εστία μετάδοσης του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες τηρούσαν τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τις γιορτές θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, αφήνοντας ανοιχτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανά περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις «πράσινες» περιοχές.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μπορούσε η Κρήτη να ανοίξει μετά τις 7 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως αυτό δεν έγινε στην παρούσα φάση διότι οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου είναι στο πράσινο, αλλά το Ηράκλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης.