Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες-Τι θα γίνει με τις παραλίες

367
«Βροχή» αιτήσεων στην «Εργάνη» για τo επίδομα των 800 ευρώ-Η διαδικασία

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Με δεδομένο ότι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα παραμένουν τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλά επίπεδα, η επάνοδος στην χαμένη καθημερινότητα με πιο γοργά βήματα βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών συζητήσεων.

Η προτεραιότητα, άλλωστε, στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής έχει τεθεί στην κορυφή της κυβερνητικής προσπάθειας τους τελευταίους δύο μήνες, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αψηφά το όποιο πολιτικό και οικονομικό κόστος, μπροστά στις ζωές των ανθρώπων.

Η οποιαδήποτε επιτάχυνση της μετάβασης στους κανονικούς ρυθμούς ζωής προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι φέρονται να εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια επανεκκίνησης επιχειρήσεων εστίασης και οργανωμένων ακτών, προκειμένου να διασωθεί ως ένα βαθμό η φετινή τουριστική σεζόν.

Ο ρόλος των δημάρχων

Τα σχετικά αιτήματα, άλλωστε, φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ δεν είναι λίγοι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τοποθετούνται δημόσια για το σχετικό ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο δήμαρχος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ζήτησε «να ανοίξουν οι κλειστές οργανωμένες παραλίες. Χρειαζόμαστε χώρο», ώστε να προβλεφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με πρώτες τις αποστάσεις. Για τον ίδιο λόγο, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συνέστησε προσοχή προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση – αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα, ζητώντας ειδική μέριμνα «για να μη διαλύσουμε το δημόσιο χώρο».

Τα τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι πιθανόν να κατατεθεί ακόμη και σήμερα η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση της δραστηριότητας εστίασης και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χωρίς επιβάρυνση από τα δημοτικά τέλη, αφού η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι θέμα ελάχιστων ωρών και θα συνοδεύεται και από ρύθμιση για την αξιοποίηση και τμημάτων του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων, δηλαδή σημείων στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται κοντά σε πόρτες και παράθυρα, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη χωρητικότητα σε άτομα, πάντα με ασφάλεια.

Τόσο το αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας, όσο και οι διεθνώς αναγνωρισμένες επιδόσεις της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό βαραίνουν στις γνώμες των λοιμωξιολόγων, που θα κληθούν να εισηγηθούν τελικά, αρνητικά ή θετικά, απέναντι στο χρονοδιάγραμμα των μέτρων επανόδου από την πανδημία.

Τη δεκτικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε, μιλώντας χθες στον "Θέμα 104,6" η αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Απαντώντας αναφορικά με την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι κατανοητό. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε μια καλή εικόνα πως πήγε το δεκαπενθήμερο», απάντησε σχετικά η Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα (σ.σ. αυτές τις ημέρες), αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε να υπάρχει μετάθεση νωρίτερα των ημερομηνιών επανεκκίνησης της εστίασης, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο» και αυτό «μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση», υποδεικνύοντας τις δυνατότητες ευελιξίας από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.