Πότε θα ανοίξει η εστίαση - Τι αναφέρουν τα τελευταία σενάρια

518
Το ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής πληρωμής του ενοικίου και τον Μάρτιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Νέα παράταση φαίνεται πως παίρνει το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουν τα μπαρ.

Το αρχικό σενάριο της Κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει προέβλεπε άνοιγμα της εστίασης στα μέσα του Απριλίου, συγκεκριμένα στις 15 έως 20 του μήνα, κάτι που λόγω των κρουσμάτων αναιρέθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, «δείχνει» πως θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα, και αυτό εφόσον τα δεδομένα των επιστημών το επιτρέψουν, δηλαδή εφόσον μειωθούν τα κρούσματα.

Οι νέες προβλέψεις των ειδικών μιλούν για σταδιακή μείωση της καμπύλης, σχετικά με εισαγωγές και κρούσματα μέσα στον Απρίλιο και περαιτέρω μείωση μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που δίνει ελπίδες και για το άνοιγμα της εστίασης.

Ο χώρος της εστίασης παραμένει κλειστός εδώ και πέντε μήνες με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο να ζουν με την αγωνία της απόλυσης, της αναστολής και της ανεργίας.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει απορριφθεί το σενάριο που ήθελε να ανοίγει η εστίαση μετά το Πάσχα, ωστόσο πολλές είναι οι προτάσεις που παραμένουν στο τραπέζι, γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η εστίαση τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για τους ειδικούς επιστήμονες αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό προβληματισμό καθώς εξακολουθούν οι διαφωνίες σχετικά με το άνοιγμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ αρκετοί επίσης ισχυρίζονται ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα καθώς υπάρχει η δυνατότητα οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφές να περιοριστούν σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα βγουν από την ψυχολογική κόπωση και οι πολίτες, οι οποίοι θα αποφεύγουν να συνωστίζονται χωρίς μέτρα σε σπίτια, πάρκα και πλατείες.

Οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφέ, όπως θα συμβεί και με τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο καθημερινά θα κάνουν υποχρεωτικά self test ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης έστω και στους εξωτερικούς χώρους.

Όμως, στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης μπαίνει και ένας άλλος οικονομικός παράγοντας, ιδιαίτερα ισχυρός για την χώρα μας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Επιστήμονες ότι το άνοιγμα των εστιατορίων νωρίτερα του τουρισμού θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα μας κάτι που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον τουρισμό.