Πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

356
Πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Τι θα γίνει με την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Τι θα γίνει με την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δίνει η Κυβέρνηση. Αυτό είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων στις τάξεις αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Η πιθανότερη ημερομηνία για να επαναλειτουργήσουν Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Η Δευτέρα 25 Ιανουαρίου φαίνεται να έχει απομακρυνθεί προκειμένου να υπάρξει μια εβδομάδα "κενή" από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προκειμένου να μελετηθεί το το επιδημιολογικό "αποτύπωμα" από το restart του λιανεμπορίου.

Αύριο, Παρασκευή, η επιτροπή των ειδικών θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την επόμενη εβδομάδα.

«Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με βάση την εβδομαδιαία εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους, τη στιγμή που αυξάνεται μέρα με την μέρα και ο αριθμός των πολιτών που προχωρούν σε εμβολιασμό, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους 107.335.

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, όπως εξήγησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με κεντρική επιδίωξη την επανεκκίνηση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα»τόνισε ο Πρωθυπουργός, φρενάροντας τυχόν κεκτημένες ταχύτητες. Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ανησυχία του, άλλωστε, για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ενώ «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία» εκτίμησε ο ίδιος, αναφορικά με τις αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες».Φυμν΄

Τα χιονοδρομικά κέντρα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την ή τις 8 Φεβρουαρίου τοποθετείται η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. Σε αυτή την περίπτωση θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, τουλάχιστον για τη μετακίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα.  

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε ο καθηγητής, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του ψαρέματος και του κυνηγιού.

Αντίθετα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.

«Απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις», σχολίασε στον Θέμα 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμα, ο καθηγητής πρόσθεσε: «Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί».

Ωστόσο, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων αναγνώρισε τον παράγοντα χρόνο (δηλαδή την εποχικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων) και για το λόγο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Από την πλευρά του, δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων έθεσε ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα» περιέγραψε ο ίδιος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Στα προς εξέταση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ζητήματα έχουν τεθεί: η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, το κυνήγι και το ψάρεμα, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.  

Η εστίαση και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να παίρνει μετάθεση για το τέλος Φεβρουαρίου ή για τις αρχές Μαρτίου. Στις συζητήσεις που γίνονται, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι όταν ανοίξει, αυτό θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα.

Βέβαια, πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν ότι αυτό δεν θα "λειτουργήσει" καθώς ο κόσμος δεν θα θέλει να καθίσει έξω όσο κάνει κρύο.

Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι δεν θα ανοίξουν με αυτόν τον τρόπο. Πολύ πιο πίσω πηγαίνει το άνοιγμα μπαρ και κέντρων διασκέδασης που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της εστίασης, αποσυνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, το οποίο «δεν έχει σχέση με άνοιγμα της εστίασης», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή επαναφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων το επόμενο δίμηνο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε περίπτωση του καταγραφεί «εκτίναξη στο ελατήριο».

Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, ο Νίκος Τζανάκης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, θεωρώντας πως τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000 περίπου αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στο OPEN, ο ίδιος τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων».