ΠΟΥ για AstraZeneca: «Ευλογοφανής αλλά όχι επιβεβαιωμένη» η συνάφεια του εμβολίου με τις θρομβώσεις

59

H συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι το ζήτημα της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του εμβολίου και περιστατικών θρομβώσεων «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες για να κατανοηθεί τυχόν σχέση τους.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο στους κάτω των 30 αντί της AstraZeneca προτείνει η ρυθμιστική αρχή

Αλλαγές στο βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca προτείνει η βρετανική ρυθμιστική αρχή, μετά τη σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Στους ενήλικες κάτω των 30 ετών θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο, αντί του AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους, είναι υγιείς και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό, προτείνει το αρμόδιο κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο.

Οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη. Ωστόσο, όσοι εμφάνισαν θρόμβωση μετά την πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, λέει ο MHRA. Τα άτομα με διαταραχές στο αίμα, θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου, πριν τους χορηγηθεί.

Ωστόσο, για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι κίνδυνοι από τη νόσο θεωρούνται πολύ σημαντικότεροι και θα ενθαρρυνθούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί αν ερευνά αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των σπάνιων περιστατικών και του εμβολίου.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδριάζουν για το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρότι οι ρυθμοί εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί, οι εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησαν στην πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών έναντι του σκευάσματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Yougov, το 55% των Γερμανών πολιτών, στη χώρα όπου εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων, θεωρούν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι επικίνδυνο.