Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον Κορωνοϊό - Τι περιλαμβάνει για σχολεία, λιμάνια, Μέσα Μεταφοράς

148

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου.

«Πτυχές του σχεδίου για τον κοροναϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Τι προβλέπεται

Στην ΠΝΠ θα προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα.

Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης κλπ.

Επίσης στα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ΠΝΠ θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Θα νομοθετηθεί επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού.

Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα προσλήψεων υγιειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για την έκτακτη προμήθεια υγιειονομικού υλικού. Τέλος η ΠΝΠ θα προβλέπει την έκτακτη χρηματική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι επικαλούμενος την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο που απαιτεί αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού.