«Πρέσπες», η τελική αναμέτρηση: Μια «σαθρή» πλειοψηφία 151+ επικυρώνει ένα αόρατο Σύνταγμα και ξεπουλά τη Μακεδονία

12
Το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Πλέον, ο χρόνος αντίστροφα μετρά για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς ως πολύ αργά σήμερα το βράδυ οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν για το σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

Το Μαξίμου θεωρεί σίγουρη την κύρωση της συμφωνίας κι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Όμως, είναι σίγουρο ότι αναμένεται θύελλα στη Βουλή με ένα κλίμα που ήδη είναι εκρηκτικό.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξασφαλίσει τους 151, ίσως και περισσότερους για τη συμφωνία και ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του. Κι από τα μεσάνυχτα δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία να μπλοκάρει η συμφωνία. Όμως, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς η πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλωστε η κυβέρνηση κατάφερε με τις μεθοδεύσεις της να τινάξει στον αέρα τον όποιο διάλογο θα μπορούσε να γίνει. Το αόρατο Σύνταγμα που δεν διάβασε κανένας κι όμως οι βουλευτές της πλειοψηφίας πρόθυμα θα ψηφίσουν, θυμίζει άλλες εποχές. Τότε που κατηγορούσαν υπουργούς ότι δεν διάβαζαν τα Μνημόνια. Τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ακόμη και τι ψηφίζουν, όπως και τι θα φέρει η συμφωνία την επόμενη ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας όπου φαίνεται πως δεν έχουν προστεθεί οι αλλαγές για το νέο όνομα, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών κ.α. αν και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτελούν ρητό όρο για την ψήφιση της Συμφωνίας από την χώρα μας.

Η τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που φαίνεται να ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου και στο μείζον εθνικό ζήτημα προκαλεί την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις επιζήμιες υποχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα αναμένεται να πολωθεί κατά την σημερινή τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας που ξεκινά στις 9:30 καθώς θα τοποθετηθούν οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα δε με πληροφορίες τον λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση και από τον Κώστα Καραμανλή.

Η ΝΔ επιμένει στην κατάθεση στη Βουλή του πλήρους κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις και όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή», συμπλήρωσε με νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ τελικά αποφάσισε να μην κάνει χρήση του όπλου της πρότασης δυσπιστίας και να δώσει τη μάχη απόψε στη Βουλή.

Οι 145 και οι πρόθυμοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρο ότι θα πιάσουν τους 151 βουλευτές.

145 “ναι” είναι δεδομένο πως θα ακουστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα συνιστά την μεγαλύτερη έκπληξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τέσσερα ακόμη “ναι” που θεωρούνται βέβαια, είναι αυτά των βουλευτών Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Δανέλλη και Θεοχαρόπουλου ενώ η Κατ. Παπακώστα το σκέφτεται ακόμη. Μπορεί να δηλώσει «παρούσα» ή να απέχει από τη διαδικασία.

Αλλοι δύο που θα ψηφίσουν υπέρ είναι οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς, επομένως βρίσκονται οι 151 βουλευτές.