Προανακριτική για Novartis: Αναζητείται από την Αστυνομία ο «Σαράφης»

582
Καταιγιστικές εξελίξεις στη σκευωρία Novartis

Αρνήθηκε να παραστεί στην Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία Novartis ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Για τον μάρτυρα έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα τον εντοπίσουν.

Όλα τα κόμματα με μοναδική εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς κουκούλα ή άλλα μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών.

Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου μετέβη κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η απόφαση της πλειοψηφίας στηρίζεται στον σχετικό νόμο που τους επιτρέπει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και σε σχετική επιστολή της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.

Πάντως, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Ιωάννης Μπούγας, επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ο αντεισαγγελέας έλαβε τις καταθέσεις χωρίς διακριτικά, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.

Νωρίτερα, όπως καταγγέλλει η πλειοψηφία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εξέταση των προστατευόμενων και να διατηρήσουν τις κουκούλες στους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ακόμα, τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν στην αποστολή της επιτροπής για την εξέταση των μαρτύρων.

Αγνωστο παραμένει κατά πόσο τελικά θα εντοπιστεί, καθώς όπως λέγεται το καθεστώς που τον διέπει δεν προβλέπει ύπαρξη διεύθυνσης κατοικίας παρά μόνο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Αναζητείται από την Αστυνομία ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» παραμένει άφαντος παρά το γεγονός ότι διετάχθη η βίαιη προσαγωγή στην Προανακριτική Επιτροπή της Novartis, καθώς η Αστυνομία δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσει.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο τελικά θα εντοπιστεί, καθώς όπως λέγεται το καθεστώς που τον διέπει δεν προβλέπει ύπαρξη διεύθυνσης κατοικίας παρά μόνο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σύμφωνα με πηγές ως επιχείρημα της μη εμφάνισής του ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει διά επιστολής του, δηλαδή, αυτών της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, επειδή όπως ισχυρίζεται φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Κατά πληροφορίες ο μάρτυρας διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του ότι ήθελε να παραμείνει προστατευόμενη η ταυτότητά του και να καταθέσει με τεχνικά μέσα που θα το διασφάλιζαν αυτό.

Αποχώρησαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής αποχώρησαν από την ΓΑΔΑ, καθώς δεν εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» για να καταθέσει παρότι διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα επιστρέψουν και αύριο, Τετάρτη, στην ΓΑΔΑ στις 4 το απόγευμα, οπότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος, με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση». Μετά την σημερινή εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην εμφανιστεί ούτε η «Αικατερίνη Κελέση».

Μέλη της προανακριτικής ανέφεραν ότι θα πάνε στο ραντεβού τους στη ΓΑΔΑ την Τετάρτη και αν στο μεταξύ έχει εντοπιστεί ο «Μάξιμος Σαράφης» θα ξεκινήσουν την εξέταση με εκείνον.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε: «Σήμερα είχε οριστεί εξέταση με το ίδιο καθεστώς από εισαγγελικές αρχές. Αρα, ο τρόπος, όπως ορίζεται από την διάταξη προστασίας των μαρτύρων».

Ακόμα, ο Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε: «Ο μάρτυρας δεν προσήλθε και μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο όπως θέλει. Περιμέναμε να έρθει, δεν ξέρουμε ποιος είναι και πώς θα ερχόταν. Αρνήθηκε, επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα. Όμως με τεχνικά μέσα δεν εξετάστηκε από τον εισαγγελέα Σοφουλάκη. Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή η οποία δεν κατέστη δυνατή. Η επιτροπή διέκοψε για άλλη μέρα, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες των προστατευόμενων μαρτύρων αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας» κάνοντας σαφή αναφορά στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.